Spannend finaledebat
Spannend finaledebat Willeke Kentie

Onderbouw Debattoernooi op HNL

Overig

BILTHOVEN Afgelopen zaterdag 21 mei vond het Nationale Onderbouw Debattoernooi 2022 plaats op Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven. Meer dan 30 teams uit heel Nederland gingen de strijd aan om de eretitel Landelijk Onderbouw Debatkampioen 2021-2022 te veroveren.  

Het debattoernooi wordt sinds 2010 door de Stichting Nederlands Debat Instituut georganiseerd voor onderbouwleerlingen van havo en vwo; dit keer gebeurde dat met hulp van een aantal leerlingen en medewerkers van Het Nieuwe Lyceum. Rector Philip Wind opende de dag met een enthousiast ontvangen stelling in zijn welkomstwoord: Er moet meer gedebatteerd worden in het onderwijs. 

[STELLINGEN] Ieder team debatteerde drie rondes over twee voorbereide stellingen en één improvisatiestelling. Zo luidden twee stellingen ‘Bij internationale klimaatonderhandelingen moeten toekomstige generaties een plek aan tafel krijgen’ en ‘Oorlogen moeten op onbewoond terrein worden uitgevochten’. Een deskundige en gedreven jury beoordeelde de teams op argumentatie, presentatie en teamwork. 

Het debatteam van het Haarlemmermeer Lyceum Zuidrand uit Hoofddorp ging na een spannende finale met de winst aan de haal, Dit team mag zich een jaar lang Landelijk Onderbouw Debatkampioen 2021-2022 noemen. Het mooi rondmaken van de argumenten gaf de doorslag. De prijs voor beste nieuwkomer ging naar het Zuyderzee Lyceum uit Emmeloord.

[HUMOR] Parallel aan de debatrondes konden leerlingen meedoen aan de individuele Troublespeech-wedstrijd. EenTroublespeech is een korte speech van maximaal twee minuten waarin de voordrager zich uit een moeilijke situatie probeert te redden met gebruikmaking van humor, taalgrapjes e.d. en natuurlijk overtuiging. DeTroublespeech-wedstrijd werd gewonnen door Leny van Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven. Zijn humor maakte net het verschil.

advertentie