Francis de Bruijne, Piet Hein Copijn en Sanne van der Zee van Theater in 't Groen
Francis de Bruijne, Piet Hein Copijn en Sanne van der Zee van Theater in 't Groen Julie Houben

Een kijkje achter de schermen

7 juni 2022 om 08:43 Overig

‘Geweldig om zo’n voorstelling samen te maken’

GROENEKAN Komend weekeind speelt Theater in ‘t Groen de voorstelling King Arthur. Wat begon als een Groenekanse variant op de Shakespearevoorstellingen in Diever, is nu een begrip in onze hele gemeente. ‘Er deden complete gezinnen mee.’  

Door Julie Houben

Habbekrats Francis de Bruijne, hoofd kostuumgroep en Piet Hein Copijn, ‘productieduizendpoot’, zijn al vanaf het prille begin betrokken bij Theater in ‘t Groen. “Onze eerste voorstelling was in 2008, in Fort Ruigenhoek”, vertelt Francis. “Dat was toen nog van defensie en we konden het voor een habbekrats huren. Het was een behoorlijke smeerboel maar samen toverden we het om tot een prachtig openlucht theater, waar we onze lokale variant van het Diever buitenspektakel opvoerden. Ook een stuk van Shakespeare, want daar was onze regisseur Timon Blok groot fan van.”

Paarden “Ik was toen productieleider en wist: ik moet Piet Hein erbij hebben. Die heeft een flinke aanhanger en een groot netwerk, als dierenarts hier in het dorp. Dat was onmisbaar, want we hadden nauwelijks budget dus alle rekwisieten moesten we gratis en via via regelen.” Piet Hein kon meteen zijn skills inzetten, want bij die eerste voorstelling, ‘Een midzomernachtdroom’, deden ook paarden mee. Piet: “Dat betekende acteurs op paardrijles, begeleiding en verzorging van de paarden. Al een hele logistiek op zich. Er deden die keer wel 125 vrijwilligers mee, inclusief de spelers. Vaak waren dat hele gezinnen. Het was dan ook een hele grote productie.”

Extra handjes Anno 2022 is Theater in ‘t Groen geen puur Groenekanse aangelegenheid meer. Ted van Bistro Naast de Buren verzorgt nog steeds het eten voor de acteurs. Maar spelers en vrijwilligers komen nu uit de hele gemeente en kinderen doen er eigenlijk nauwelijks meer mee, aldus Francis met lichte weemoed. “Maar het is nog steeds geweldig om samen aan een voorstelling te werken. Voor deze productie coördineer ik de kostuumgroep. Ontzettend leuk om te doen. Als we weer een grote voorstelling gaan maken heb ik wel wat extra handjes nodig. Ik weet dat een naaimachine niet meer in elk huis staat maar wie het leuk vindt is welkom. We leren hier ook van en met elkaar.”

Leuke puzzel Piet Hein en Francis zijn, samen met de huidige productieleider Sanne van der Zee, nu vooral druk met de logistiek van de twee speellocaties. Piet Hein: “Die liggen dit jaar niet op loopafstand dus we zetten bussen in. Een leuke puzzel hoe we dat soepel laten verlopen. Ook daar hebben we de nodige vrijwilligers bij nodig. Gelukkig hebben we er voor nu genoeg maar nieuwe mensen zijn altijd welkom.”

King Arthur wordt gespeeld op 10,11 en 12 juni. Voor de matinee op zaterdag 11 juni om 13.00 zijn nog enkele kaarten beschikbaar, à € 17,50 inclusief een drankje. www.theaterinhetgroen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie