Tibo van de Zand vertelt leerlingen van de Van Dijckschool Bilthoven over het werk van zijn overleden vader, kunstenaar Jits Bakker.
Tibo van de Zand vertelt leerlingen van de Van Dijckschool Bilthoven over het werk van zijn overleden vader, kunstenaar Jits Bakker. St. Jits Bakker

Kunstles bij Jits Bakker

Overig

DE BILT De jaarlijkse interactieve kunstlessen over het leven van de beroemde kunstenaar Jits Bakker vinden momenteel plaats in zijn atelier ‘de kooi’ en het aangrenzende beeldenlabyrint in De Bilt. In totaal nemen honderden schoolkinderen van groep acht deel aan dit programma dat is georganiseerd door Kunst Centraal in samenwerking met de Stichting Jits Bakker Collectie.

Het educatieprogramma bestaat uit 4 lessen. Voorafgaand aan het bezoek aan het atelier en het beeldenlabyrint, krijgen de leerlingen in de eerste les een introductie, waarbij onder andere een film wordt getoond over het leven van de kunstenaar. De tweede les is, geheel in de geest van deze tijd, een virtueel bezoek aan het beeldenpark Jits Bakker op landgoed Beerschoten. Tijdens de derde les wordt er een bezoek gebracht aan het atelier. Daar staan de gastdocenten van de Stichting Jits Bakker Collectie klaar om te vertellen over de veelomvattende kunstcollectie, waarna de scholieren zelf kunsttekeningen gaan vervaardigen in het labyrint. Als afsluiter van het kunstprogramma worden deze tekeningen verder uitgewerkt en gaan de leerlingen ook nog aan de slag met boetseerwas, om zelf een beeldje te maken.

Tibo van de Zand, Voorzitter van de Stichting Jits Bakker Collectie, is bijzonder enthousiast over het programma. “Het is zo mooi om te zien wat kunst voor de jeugd kan betekenen, zeker omdat niet ieder kind hier vanzelfsprekend mee in aanraking komt. Het lijkt me voor de kinderen bovendien een welkome onderbreking. Het programma valt samen te vatten als een interessant, maar bovenal interactief programma. Hopelijk worden kunstenaars in de dop aangemoedigd door het bijzondere levensverhaal van Jits om verder te gaan in het creatieve vak”, aldus Tibo van de Zand.


Jits Bakker kreeg in de loop der jaren fameuze opdrachten. Monumentale beelden in wereldsteden, op pleinen en tentoonstellingen zorgden ervoor dat hij wereldwijde faam verwierf. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties in tal van landen, waaronder imposante beelden in Amerika, Engeland, Duitsland, Mexico, Spanje en Portugal.

Het atelier ‘de kooi’ van Jits Bakker wordt als iconisch beschouwd, omdat de kunstenaar hier ruim 50 jaar heeft gewoond en gewerkt aan beroemde beelden in binnen- en buitenland.

Jits ontmoette tijdens zijn leven veel wereldleiders en prominenten, ook ons Koningshuis bezit diverse werken van Jits Bakker. Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt het Beeldenpark Jits Bakker, met een permanente verzameling van 31 van zijn beelden. Het beeldenpark Jits Bakker is eigendom van de provincie Utrecht. Een groot deel van zijn levenswerk is ondergebracht in de Stichting Jits Bakker Collectie, die zijn intellectuele oeuvre beheert en toegankelijk maakt voor het publiek.

Atelier ‘de kooi’ en beeldenlabyrint is ter gelegenheid van de 85ste geboortedag van Jits Bakker geopend op zaterdag en 9 juli en zondag 10 juli, beide dagen van 12:00 tot 18:00 uur. Tijdens deze open dagen kunnen bezoekers deelnemen aan exclusieve rondleidingen. Een unieke kans om meer te weten te komen over één van de bekendste beeldend kunstenaars van Nederland.

advertentie