Vrijwilligerscoördinator van VPTZ Geza Mobers.
Vrijwilligerscoördinator van VPTZ Geza Mobers. Pauline Pothoven

Ondersteuning voor mantelzorger

28 juni 2022 om 09:42 Overig

DE BILT Ik ontmoet Geza Mobers op een stralende dag op de locatie van MENS De Bilt. Het onderwerp van vandaag is wat zwaarder maar beslist met een gouden randje. We gaan het hebben over de stichting waar Geza vrijwilligerscoördinator is en waar ze een heel groot, warm hart voor heeft; VPTZ ofwel Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg.

Door Pauline Pothoven

VPTZ is een organisatie die in beeld komt wanneer iemand in haar of zijn laatste levensfase is beland. Voor veel ernstig zieke en oude mensen is het een wens om in een vertrouwde omgeving afscheid te nemen en te sterven. Om dit mogelijk te maken werken mantelzorgers vaak dag en nacht om dit zo goed en zo kwaad als het gaat mogelijk te maken. Dat is heel mooi maar vaak ook zwaar.

DE PERFECTE MATCH  En dat is waar VPTZ een rol in kan spelen. Om de mantelzorger te ontlasten en liefdevolle aandacht aan de patiënt te bieden. Geza; “Het is zo fijn voor mantelzorgers om even een paar uurtjes onbezorgd van huis te zijn. Om even te sporten, vrienden te zien of naar de kapper te gaan. Mensen voelen zich vaak direct opgelucht en kunnen daarna weer helemaal aanwezig zijn bij hun geliefde. Hoe onze ondersteuning er precies uitziet verschilt per situatie en hangt helemaal van de specifieke wensen af. Maar altijd maak ik een zorgvuldige match tussen vrijwilliger en patiënt. Zodra ik een aanvraag binnenkrijg ga ik kennismaken en kijk ik naar de gezinssituatie en vooral naar iemands persoonlijkheid. Waar houdt iemand van, wat zijn haar/zijn overtuigingen en liefhebberijen. Mensen zijn zo kwetsbaar in deze periode, het is ontzettend belangrijk dat de match er is, dat het echt klopt. Al pratende heb ik vaak een vrijwilliger in mijn hoofd die goed zou passen.”

Terwijl ze praat krijgt Geza kippenvel. Het raakt haar iedere keer. Net als de 22 vrijwilligers die VPTZ de Biltse kernen rijk is, handelt ze vanuit een diep gevoel van medemenselijkheid. Vanuit het gevoel van betekenis te willen zijn. Het is dan ook niet zomaar een vrijwilligersfunctie. Iedereen wordt gedegen opgeleid en leert over thema’s als rouw en verlies, communicatie, over je rol als vrijwilliger en grensbewaking. Iedere maand komt de groep bijeen om te reflecteren.

LUISTEREND OOR Eenmaal gematcht lopen de handelingen van een vrijwilliger enorm uiteen. Het kan een hand vasthouden zijn, samen lezen, neuriën, een gedicht voorlezen. In een zorginstelling waar mensen in de allerlaatste fase zijn, wordt er veelal gewaakt. Soms naast het bed, soms in een hoek van de kamer. Het is een kwestie van aanvoelen wat helpt, wat rustiger maakt. En zeker is ook een luisterend oor voor de mantelzorger belangrijk. Het is niet alleen actie, aanwezig zijn is vaak al waardevol. 

Geza; “Ik wil uitdragen dat we zo’n ontzettend betrokken en gedegen team hebben. Ik hoop dat mensen dit lezen en het stukje uitknippen in de gedachte; goh ik wist niet dat het bestond maar ik bewaar het voor wanneer nodig of voor mensen die nu in de situatie zitten en onze ondersteuning goed kunnen gebruiken. Wij zijn er voor iedereen die ons nodig heeft.”

U kunt kosteloos hulp aanvragen via www.vptz-debiltsekernen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie