Afbeelding
-

Landschapvisie aangeboden aan gemeenten

15 augustus 2022 om 10:19 Overig

REGIO Werkgroep Kromme Rijncorridor maakt een visie voor een duurzame groenbuffer vol natuur, biodiversiteit, kringlooplandbouw en recreatie (die de natuur niet belast) te midden van groeiende verstedelijking rond Utrecht. Op 15 augustus is de landschapsvisie Kromme Rijncorridor aangeboden aan de bestuurders van de Provincie Utrecht en de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. Het gebied – de Kromme Rijncorridor (KRC) - ligt in en tussen de gemeenten Bunnik, Utrecht, De Bilt, Zeist en de Utrechtse Heuvelrug.

De Kromme Rijncorridor met zijn verscheidenheid aan bodemsoorten en kwelwater is in de ogen van de werkgroep een cruciale en ontbrekende schakel om de natuur en biodiversiteit tussen drie NNN-gebieden (Langbroekerwetering, Utrechtse Heuvelrug en Vechtplassengebied) en daarmee in de hele regio, te herstellen. Daarnaast is de Kromme Rijn als inundatierivier een belangrijk element van het UNESCO-werelderfgoed Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De werkgroep, bestaande uit betrokken inwoners, maakt zich zorgen over de teruglopende kwaliteit van het gebied. Tegelijkertijd ziet de werkgroep grote kansen voor een duurzame en toekomstgerichte ontwikkeling. Daarom is een visie opgesteld in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De visie bestaat uit een kaartbeeld met toelichting.

Het doel van de visie is een duurzame groenbuffer vol natuur, biodiversiteit, kringlooplandbouw en recreatie (die de natuur niet belast) te midden van groeiende verstedelijking. Die groene buffer vormt een duidelijke structuur als contramal voor de grote verstedelijkingsopgave waarvoor deze regio gesteld staat. 

Met de diverse beleidsvoornemens van Europa en Nederland op het gebied van verduurzaming en milieu is er nu een duidelijk momentum, de mogelijkheid en de noodzaak om het gebied integraal aan te pakken. Dit momentum geeft dé mogelijkheid om doelen van klimaatadaptatie, waterkwaliteit (conform Kader Richtlijn Water), stikstofvermindering, CO2-vastlegging, natuur- en biodiversiteitsherstel, kringlooplandbouw en recreatie op lokaal en regionaal niveau te bereiken. 

De werkgroep gaat de komende weken met de betrokken bestuurders in gesprek om de visie toe te lichten en te bespreken hoe deze verwerkt kan worden in het ruimtelijke beleid van de provincie en de gemeenten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie