Coen van Eck en Niels van Veelen willen steeds meer plekken in De Bilt rookvrij maken.
Coen van Eck en Niels van Veelen willen steeds meer plekken in De Bilt rookvrij maken. Mens De Bilt

Maak De Bilt rookvrij

Overig

De Bilt Wordt de gemeente De Bilt de eerste rookvrije gemeente van Nederland? Als het aan Buurtsportcoach Niels van Veelen ligt wel. Samen met de gemeente, Mens De Bilt, Kunsthuis en Stichting Delta wil hij steeds meer sportverenigingen en organisaties rookvrij maken.

Door Robbert Roos

Als Buurtsportcoach laat Niels van Veelen graag een gezonde levensstijl zien. “Sommige kinderen groeien vanaf jonge leeftijd op met rokende ouders. Die weten niet beter dan dat roken erbij hoort. Ga daar op 16-jarige leeftijd maar eens tegen zeggen dat het niet gezond is. Daarom willen we ervoor zorgen dat kinderen zo min mogelijk met roken in aanraking komen. We kunnen niet direct iets doen aan de thuissituatie, maar er wel voor zorgen dat ze op andere plaatsen niet met roken geconfronteerd worden.” 

Niels komt regelmatig bijzondere situaties tegen. Een bankje om te kunnen roken bij de huisarts voor de deur, roken en drinken na het sporten;. “Hoe kun je nu tegelijkertijd met gezondheid en roken bezig zijn? We willen er samen voor zorgen dat dat niet als normaal gezien wordt. Gelukkig wordt het bewustzijn steeds groter.” Als je de huidige situatie vergelijkt met die van jaren geleden dan is er gelukkig al veel gewonnen. “De glaasjes met sigaretten en de asbakken staan op verjaardagen niet meer op tafel. Mensen die nog wel roken doen dat steeds vaker buiten. We hopen dat we met onze campagne steeds mee mensen bereiken.”

Sportverenigingen en andere instanties die zich in willen zetten voor een rookvrije omgeving kunnen een special bord krijgen die aangeeft dat het om een rookvrije vereniging gaat. “Vaak gebeurt er eerst niets na het plaatsen van een bord”, weet Niels uit ervaring. “Maar als het er eenmaal staat merk je dat mensen elkaar er op aan gaan spreken. Dan gaat het werken als een olievlek.” Een aantal verenigingen in De Bilt heeft al een soortgelijk bord. De komende tijd willen Niels en de andere partijen zo’n tien clubs en sportverenigingen rookvrij gaan maken zoals de Allround Gym in het oude dorp.. “Dat kunnen ook scholen zijn, de dokter, of de fysiotherapeut. Misschien wil de winkeliersvereniging wel aanhaken en er een rookvrije winkelstraat van maken. Hoe gaaf zou het zijn als je over een tijdje De Bilt binnenrijdt en je leest; welkom in de eerste rookvrije gemeente van Nederland. Daar willen we ons sterk voor maken.”

advertentie
advertentie