In actie voor huishoudens

27 september 2022 om 10:31 Overig

DE BILT Het college van burgemeester en wethouders heeft een plan van aanpak voor arme Biltenaren die in slecht geïsoleerde huizen wonen. Er zijn volgens het college 900 huishoudens die te maken hebben met energie-armoede. De gemeente gaat nu met hen praten om te kijken wat er kan worden gedaan aan energiebesparende maatregelen en bijvoorbeeld het vervangen van energieslurpend witgoed.

Wethouder Dolf Smolenaers (onder meer Financiën) lichtte het plan toe tijdens het persgesprek op vrijdag 23 september. “We zijn natuurlijk niet de eigenaar van de huizen maar het is momenteel heel actueel door de stijgende energieprijzen. Namens de gemeente gaan er energiecoaches (van BENG!, de lokale energie-coöperatie) langs. Zij kunnen onder meer kijken naar het installeren van witgoed, vervangen van lampen, plaatsen van radiatorfolie en tochtstrippen en het beter instellen van de centrale verwarming.”

Om de kosten te financieren kreeg de gemeente gedeeltelijk geld vanuit het Rijk. Tijdens Prinsjesdag maakte het kabinet bekend hoe ze de koopkracht wil repareren. “De hoge inflatie en stijgende energiekosten ondermijnen de algehele koopkracht, maar met name van mensen met een laag of middeninkomen. Het kabinet treft maatregelen om mensen bij te staan bij de koopkrachtproblemen. Dit gebeurt met een pakket van 17 miljard euro, dat ingaat in 2023”, meldt de Rijksoverheid op haar website.

Verder gaat het college extra middelen aan de raad vragen. Of er meer geld naar de arme huishoudens komt, hangt af van de besluitvorming bij de najaarsnota en de begroting. 

De gemeente De Bilt kreeg vorig jaar van het Rijk ruim 500.000 euro om inwoners te helpen bij het verminderen van hun energieverbruik.. Veel van de huishoudens die in aanmerking komen zijn huurders. Bewoners besparen met kleine maatregelen al gauw flink op hun energiekosten. “Er komt met dit plan nog een herkansing voor mensen met een laag inkomen in een slecht geïsoleerd huis”, aldus wethouder Smolenaers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie