Robyn Verhoef (links) en Anita van Soest van Stichting Sociaal Raadslieden Zeist.
Robyn Verhoef (links) en Anita van Soest van Stichting Sociaal Raadslieden Zeist. Rinus van Denderen

Voor gratis hulp bij geld en recht

11 december 2022 om 16:25 Overig

Ga gerust langs bij Sociaal Raadslieden 

ZEIST De Stichting Sociaal Raadslieden Zeist helpt mensen in de gemeenten Zeist, Bunnik, De Bilt en Utrechtse Heuvelrug met vragen over geld en recht. Laagdrempelig, onafhankelijk en gratis. 

Inwoners hebben te maken met wetten en regels op verschillende gebieden. Soms is het moeilijk hier zelf de juiste actie op te ondernemen.
De noodzaak voor hulp bij sociaal-juridische vraagstukken, die vaak neerkomen op vragen over geld en recht, is er meer dan ooit, merken ze bij de Sociaal Raadslieden Zeist.

MOEILIJK RONDKOMEN Stijgende energieprijzen en duurdere boodschappen maken het voor een deel van de inwoners moeilijk om rond te komen. 

,,Wij zijn er voor mensen die door de wirwar aan regels zelf niet goed de weg weten te vinden. Iedereen kan in bepaalde omstandigheden komen en hulp nodig hebben, omdat je er niet eerder mee te maken hebt gehad”, legt coördinator Anita van Soest uit. 

TOESLAGEN ,,We helpen onder andere bij vragen op het gebied van rondkomen, toeslagen, belastingen, werk & inkomen, uitkeringen, minimaregelingen, schulden en wonen. We geven informatie, bieden praktische ondersteuning of verwijzen soms door.”

TE WEINIG OF TE VEEL Bij de Sociaal Raadslieden Zeist zien ze veel mensen bij wie iets verandert in hun leven. Bijvoorbeeld door een huwelijk, de geboorte van een kindje, scheiding, ontslag of samenwonen. 

,,In alle gevallen is het belangrijk om het inkomen goed te checken”, vertelt Robyn Verhoef, één van de vijf sociale raadsvrouwen die op kantoor werkt bij de stichting. ,,Je moet voorkomen dat je te weinig krijgt of juist te veel, waardoor je later geld moet terugbetalen. Voor sommige mensen is het al moeilijk om rond te komen. Als je dan ook nog moet terugbetalen is dat heel vervelend.” 

‘We geven informatie en bieden praktische ondersteuning’

INKOMENSCHECK Voor deze mensen kan een inkomenscheck worden gedaan, geeft Van Soest aan. 

,,We kijken dan of ze goed gebruik maken van alle regelingen en voorzieningen die er zijn. Denk hierbij aan uitkeringen en toeslagen of minimaregelingen van de verschillende gemeenten. 

Zo zien we mensen op het spreekuur van wie de partner is overleden. Dat is niet alleen heel verdrietig, het geeft ook geldstress. Vaak heeft het grote gevolgen voor het inkomen, dat flink kan dalen. Waar is recht op? Partnerpensioen of ook verschillende toeslagen? Samen met deze inwoners doen we daarom een inkomenscheck. 

Als het nodig is helpen we ook met het aanvragen van de regelingen of bemiddelen we met andere instanties.”

INLOOPSPREEKUUR Op maandag- en dinsdagochtend kunnen mensen van 09.00 tot 12.00 uur terecht op de inloopspreekuren aan de Bergweg 1 in Zeist. Zonder afspraak. ,,Kom gerust langs of bel ons.”, zeggen Anita en Robyn. Dat kan van maandag- tot en met donderdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur op 030-6924235.

Dit artikel wordt u aangeboden door Stichting Sociaal Raadslieden Zeist. www.sociaalraadsliedenzeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie