Opvang alleenstaande minderjarige vluchtelingen

8 juni 2023 om 17:08 Overig

De Bilt De algemene tendens in Nederland is dat de stroom vluchtelingen toeneemt, maar er een gebrek is aan opvangplekken. In de provincie Utrecht werken gemeenten samen aan een oplossing.

De beelden van het overvolle aanmeld- en opvangcentrum in Ter Apel zullen niemand ontgaan zijn. Vanwege deze onhoudbare situatie doet de regering een beroep op alle gemeenten in Nederland om meer vluchtelingen op te nemen. Hiertoe dient onder andere de spreidingswet. 

Wethouder Smolenaers: “Gemeente De Bilt heeft de spreidingswet niet nodig, want dat kunnen wij als gemeente heel goed zelf regelen. Samen met de andere gemeenten in de provincie Utrecht hebben wij onderling afgestemd welke gemeente het best geschikt is om welke specifieke groep vluchtelingen op te nemen. De gemeente De Bilt heeft afgesproken zich vooral te gaan richten op de opvang van 50 AMVER’ers, oftewel Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen, met een trauma. Op dit moment vangt de gemeente al 25 AMVER’ers met een trauma en daar komen er nog 50 bij. Waar deze jongeren exact ondergebracht gaan worden, is nog niet bekend.”

Het is een complex vraagstuk de opvang van vluchtelingen. De gemeente De Bilt verdeelt de vluchtelingen onder in drie groepen.
1.Oekraïense vluchtelingen 
Deze groep heeft een speciale status en kan meteen aan het werk in Nederland en komen in aanmerking voor een woning.
2. Statushouders
Deze groep vluchtelingen heeft een officiële verblijfsvergunning gekregen en recht op een woning en mag werken.
3. Vluchtelingen
Deze groep mensen komen uit alle delen van de wereld waar het op dit moment onrustig en onveilig is. Dit wordt de ‘wachtgroep’ genoemd. Deze vluchtelingen zijn in afwachting van de beoordeling van hun asielaanvraag.

Wethouder Smolenaers: “De hoofdreden waarom Ter Apel overvol zit, is vanwege het landelijke tekort aan beschikbare woningen. Ook de gemeente De Bilt kampt met dezelfde uitdaging. Woonstichting SSW heeft ook aangegeven geen woonruimte meer beschikbaar te hebben. Hier moeten wij als gemeente uiteraard iets aan doen.”

Minister De Jonge verwees er in zijn plan al naar, de container- of prefab woningen. Hierbij gaat het om tijdelijke woningen die versneld beschikbaar kunnen komen. Wethouder Smolenaers kon nog niet aangeven waar deze tijdelijke woningen geplaatst gaan worden. Wel benadrukte hij dat deze woningen niet alleen beschikbaar komen voor vluchtelingen, maar ook voor statushouders, spoedzoekers en starters.

Wethouder Smolenaers: “Het is belangrijk voor het sociale draagvlak en de inburgering dat de bovenstaande genoemde groepen niet allemaal bij elkaar te zitten, maar juist verdeeld zijn over verschillende locaties in De Bilt. Wij willen graag dat alle onze inwoners prettig wonen in onze gemeente en zich welkom voelen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie