Waar ligt de grens? Gemeenteraadsleden nemen poolshoogte

4 oktober 2021 om 09:35 Politiek Deel je nieuws

Waar ligt de grens? Dat was de vraag die zaterdag 25 september centraal stond in Tuindorp. Het was Nationale Burendag en de bewoners gingen verder met het opknappen van de Groenstrook en de schaatsvijver aan de Talinglaan. Maar dit keer waren ook de fracties van de Biltse gemeenteraad aanwezig. “Wij maken ons echt zorgen.”

 Buurtbewoonster Marlies de Penning legt uit: “Het oude zwembad is gesloopt en het terrein wordt bouwrijp gemaakt voor nieuwbouw. Wij nemen deel aan het participatietraject over de geplande woningbouw. In het begin maakten we ons weinig zorgen. De wethouder verzekerde ons afgelopen januari nog dat deze locatie in 2019 niet was opgenomen in de inventarisatie van nieuwe bouwlocaties, en dat liet zien dat de gemeente deze plek waardeert als een belangrijk stuk groen in de wijk. Maar nu probeert de gemeentelijke projectleider toch de grenzen te verleggen en daarvoor moet bijna een derde van de schaatsvijver gedempt worden. Als we vragen waarom hij er steeds meer huizen in probeert te proppen, dan krijgen we te horen dat dat wens van de gemeenteraad is. Wij maken ons echt zorgen”.

Bijna alle fracties waren aanwezig: GroenLinks, D66, Beter de Bilt, CDA, Forza de Bilt, Christen Unie, PVDA en Bilts Belang waren gekomen om zich persoonlijk te laten informeren. Hun betrokkenheid werd door de buurtbewoners erg op prijs gesteld. Marlies de Penning: “Tijdens de participatie-momenten hebben wij herhaaldelijk onze zorgen geuit. Deze worden genoteerd, maar er wordt niets mee gedaan, integendeel. Waarom niet?”.

Buurtbewoner Ewout van Wijk gaf een presentatie aan de gemeenteraadsleden, hij vat de boodschap samen: “Natuurlijk zijn wij niet tegen nieuwbouw, integendeel. Maar dat betekent meer dan alleen nieuw beton, stenen en asfalt. Het gaat ook over klimaatadaptie, over biodiversiteit. De natuur moeten we bewust onderdeel maken van onze leefomgeving. Er ligt bijvoorbeeld al een plan van de bewoners om de diversiteit van het bos verder te ontwikkelen, groenvernieuwing. Maar we mogen niet: de groenadoptie wordt door de gemeente tegengehouden. Dus waar ligt de grens? Simpel: respecteer de historische grenzen van de vijver en de groenstrook. Als dit eenmaal weg is dan komt het nooit meer terug. Wij hebben daarom onze hoop nu op de lokale politiek gezet. We zijn benieuwd welke partij het onderwerp op de agenda zet.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie