Gerard van Lier met zijn waterpomp.
Gerard van Lier met zijn waterpomp.

75% kosten besparen én verduurzamen, zo gaat dat!

15 april 2024 om 14:55 Zakelijk

BILTHOVEN Gerard van Lier en zijn echtgenote Anja wonen in een gezellige hoekwoning uit 1961 in Bilthoven. In het voorjaar van 2022 lieten ze een hybride warmtepomp en elf zonnepanelen plaatsen door het Utrechtse Groenpand. “Anja en ik wilden graag iets goeds doen voor het milieu en voor onze portemonnee. Maar dat we nu al 75% besparen op onze energierekening, hadden we nooit verwacht!” vertelt Gerard enthousiast. “Met ons verhaal willen we laten zien dat dit voor de meeste Bilthovenaren ook prima haalbaar is!”

Door: Redactie

Vóór 2022 hadden Gerard en Anja al verschillende stappen genomen om hun huis energiezuiniger te maken. In 2014 lieten ze muurisolatie aanbrengen, gevolgd door de vervanging van hun oude kozijnen door kunststofkozijnen met HR++ glas in 2017. Ze besloten om hun bestaande radiatoren te behouden en geen vloerverwarming of lage-temperatuurradiatoren te installeren. Gerard nam zelf ook nog een aantal voorbereidende maatregelen om het rendement van zijn warmtepomp te optimaliseren. “Veel mensen denken dat een warmtepomp ingewikkeld is of niet geschikt voor hun woning. Maar wees niet bang. Met een paar slimme aanpassingen hoef je echt niet je hele huis overhoop te halen en krijg je het met een hybride warmtepomp heerlijk warm binnen. Pak het gewoon stapje voor stapje aan.”

Veel winst met radiatoren

Radiatoren waterzijdig inregelen betekent eenvoudigweg dat je ze juist afstelt. Zo stroomt er precies genoeg water door de radiatoren om een kamer goed te verwarmen. Door je radiatoren waterzijdig in te regelen verbeter je de warmteafgifte en de warmteverdeling tussen de radiatoren. “Dit kun je heel gemakkelijk zelf doen. Met een paar Youtube filmpjes is dit echt geen ‘rocket science’. Elke Bilthovenaar kan dit!” zegt Gerard. 

Ook valt er veel te winnen met het plaatsen van radiatorventilatoren. Een radiatorventilator is een kleine ventilator die je onder of achter je bestaande radiatoren plaatst. Zodra je radiator warm wordt, begint hij te draaien en verspreidt hij de warmte snel en gelijkmatig door de kamer. Daardoor worden je kamers veel sneller en efficiënter warm, waardoor je flink wat energie kunt besparen. “Een radiatorventilator kun je gewoon online of bij de bouwmarkt kopen , en je hebt ‘m in een handomdraai geïnstalleerd. Na de vorige twee stappen doe je de vijftig graden test. Zet je cv-ketel op vijftig graden en voel of het warm genoeg wordt in huis. Als dat zo is, is je woning klaar voor een warmtepomp,” legt Gerard uit. 

Met de vijftig graden test kun je controleren of de woning comfortabel warm wordt wanneer het water in je verwarmingssysteem een lage temperatuur heeft. Dit is belangrijk als je een warmtepomp overweegt, omdat deze het water meestal net iets boven vijftig graden verwarmt. Als je een hybride warmtepomp neemt, die samenwerkt met je cv-ketel, kun je met hogere temperaturen ook toe. Maar zelfs als je de cv-ketel wilt houden, is het handig om te weten dat je de watertemperatuur en vermogen van de ketel lager kunt zetten om energie te besparen. 

Warmtepomp en zonnepanelen plaatsen

In maart 2022 was het dan zover. Op aanraden van Groenpand liet Gerard de Remeha Elga Techneco (voorloper van de Elga Ace) 4,0 kW warmtepomp installeren. “De bruto-investering voor de warmtepomp was aanvankelijk 5.200 euro, maar dankzij een flinke subsidie van 2.650 euro betaalden we slechts de helft.” Een week later plaatste Groenpand ook elf zonnepanelen op Gerards dak. Deze leveren jaarlijks 4.080 kWh op. “Naast het verminderen van ons gasverbruik wilden we ook zonnepanelen om ons eigen energieverbruik en het extra verbruik van de hybride warmtepomp te compenseren,” zegt Gerard. Als bijverwarming plaatste Gerard ook nog een airco. Deze airco kan naast koelen ook verwarmen. De airco helpt het huis sneller te verwarmen op koude ochtenden, in plaats van de cv-ketel. “Dat scheelt nóg meer gas.” 

Het totale financiële plaatje

Voor de hybride warmtepomp en de zonnepanelen betaalde Gerard een totaalbedrag van 8.100 euro. “Ja, dat is een flinke som geld, maar staar je daar niet blind op. Die investering verdien je in enkele jaren alweer terug,” vertelt Gerard. “Zonder de ingrepen in 2022 zouden onze variabele energiekosten eind 2023 tot 4.007 euro zijn opgelopen. De werkelijke situatie eind 2023 is een stuk voordeliger. Dankzij de hybride warmtepomp is ons gasverbruik, exclusief warm tapwater, nu 0 m3. Onze variabele energiekosten komen neer op 962 euro. Dat is een besparing van maar liefst 75% op onze energierekening. Nu hebben we na twee jaar de helft van onze investering al terugverdiend, en voor het klimaat is het ook goed. We hebben al 4.000 kilo CO2-uitstoot voorkomen. Gewoon doen dus!”

Informatieavond

Ben je geïnspireerd door Gerards verhaal en wil je meer weten over hoe je zelf je woning kan verduurzamen? Dan nodigen Gerard en Groenpand je uit voor hun informatieavond op 24 april 2024 over gasbesparing met een warmtepomp. Gerard zal persoonlijk zijn verhaal komen vertellen en praktische tips geven. De informatieavond start om 19:30 uur bij VVSO-WVT (Talinglaan 10, Bilthoven), zaal ‘De Rommelpot’. Meld je aan via www.groenpand.nl/bilthoven.

Zonnepanelen leveren jaarlijks 4.080 kWh op.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie