Ike Bekking.
Ike Bekking. .

Een vakvrouw met liefde voor het vak

20 februari 2022 om 10:30 Zakelijk

BILTHOVEN Dat Ike Bekking een vakvrouw is, zal menigeen beamen. Ike noemt zichzelf met name een vrouw met een grote liefde voor het boekenvak. Ike: “Ik solliciteerde als jonge meid op een personeelsadvertentie en werd aangenomen als zaterdaghulp. Dolgelukkig was ik maar het begin van mijn gedroomde carrière was in eerste instantie een ontluisterende ervaring. Ik werd naar de tweede verdieping verbannen waar ik de ramsj mocht uitpakken. Na verloop van tijd mocht ik gelukkig ook wel eens wat handelingen achter de kassa verrichten en klanten helpen. Ik volgde een vakopleiding en stortte me op alles wat met het boekenvak te maken had. Maar als jongste bediende had ik geen verantwoordelijkheden, ik miste de uitdaging en ik ging iets anders doen.”

Uiteindelijk begon het toch weer te kriebelen. Na wat ‘snuffelstages’ en hard sparen, werd ze in 2010 eigenaar van Boekhandel Jongerius aan het Emmaplein. “Mijn droom kwam uit; een eigen boekwinkel. Op het moment dat ik mijn handtekening zette had ik een missie: zorgen dat mijn winkel zo aantrekkelijk en gezellig is dat mensen er graag komen.’’ Nog steeds is dit haar uitgangspunt. Ike heeft een onstilbare honger naar boeken, zegt ze zelf. “Ik houd van de geur van boeken en ik word blij van boeken. Ik kijk reikhalzend uit naar nieuwe titels, vind het een uitdaging om nieuwe auteurs te ontdekken en ik vind het heerlijk om over boeken te praten.”

Haar boekwinkel is voor Ike meer dan een verkooppunt. “Als ondernemer moet je omzetgericht zijn maar ik ben vooral mensgericht. Verkopen is, goed luisteren en je inleven in de klant. Klanten vragen mij om advies of naar mijn mening. Ik geef mensen graag een goed gevoel door ervoor te zorgen dat wat ze zoeken ook gevonden wordt.”

In 2013 ontving ze de Biltse ondernemersprijs en vier jaar later, in 2017, de Oeuvreprijs. De jury roemde haar om haar geweldige uitstraling, dynamiek, haar inzet voor het centrum van Bilthoven en haar manier van ondernemen. Ike is de aanjager van talloze activiteiten en evenementen in het centrumgebied en organiseert veelvuldig boekpresentaties en lezingen in en buiten haar winkel.

Ondernemen is ook lef hebben en omdenken. Corona heeft dit nog eens feilloos aan de kaak gesteld. Ook voor de continuïteit van haar winkel moest ze op zoek naar een oplossing. Het huidige pand is van de gemeente en die heeft er andere plannen mee. “Toen iemand mij attendeerde dat het voormalige ABN-AMROpand te koop stond, schoot ik direct in de actiemodus. Want wie koopt er -in Coronatijd en na twee lockdowns- nu niet zo’n geweldig pand?”, zegt ze gekscherend. “Ik ben er dol blij mee en zit vol plannen voor de toekomst.” 

Bilthovense Boekhandel

https://libris.nl/bilthoven

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie