Ga jij hier ook dood?

28 oktober 2021 om 17:43 Zorg

Uit het leven,
in het hospice

Ik verzorg de amuse in het hospice en loop met mijn karretje met drankjes en hapjes in de gang. Een jongetje van een jaar of acht loopt de trapt af. Zijn opa is opgenomen in Demeter en zal spoedig overlijden. Op de gang ziet hij een wat oudere, kwetsbare vrouw staan. De jongen kijkt haar vragend aan en de vrouw groet hem vriendelijk.

Voor ik iets kan zeggen vraagt de jongen haar “ga jij hier ook dood?”

Zoals alléén een kind een vraag kan stellen, zo direct maar zo open, zo zonder dubbele agenda en zo spontaan. Ik hield mijn adem even in, stond een beetje aan de grond genageld met mijn karretje en was getuige van dit bijzondere moment. De vrouw antwoordt de jongen heel rustig en vriendelijk en met een glimlach dat zij ook niet meer zo lang te leven heeft en dat ze ook heel ziek is. Ze vindt het fijn om hier in het hospice te zijn want ze kan niet meer voor zichzelf zorgen.

“Mijn opa ook”, zegt de jongen en hij huppelt door de gang naar buiten, de zon tegemoet.

Ineke, gastvrouw

In ‘Uit het leven, in het hospice’ krijgen we maandelijks een kijkje achter de deuren van het Hospice Demeter. Elke keer beschrijft een van de vrijwilligers een leuk, mooi of ontroerend moment, die hij of zij heeft meegemaakt.

www.hospicedemeter.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie