Gedeputeerde Rob van Muilekom (rechts) en wethouder Jocko Rensen van de gemeente Bunnik
Gedeputeerde Rob van Muilekom (rechts) en wethouder Jocko Rensen van de gemeente Bunnik Foto: Magda Coppoolse

Werelderfgoedstatus voor Limes

4 augustus 2021 om 10:32 Algemeen

Nederland heeft er een icoon van wereldformaat bij. Vorige week heeft het Werelderfgoedcomité van UNESCO de Neder-Germaanse Limes de status van Werelderfgoed toegekend. Het is een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde van ons deel van de Limes, vertegenwoordigd door in totaal negentien archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd, verspreid over de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.

Bunnik - Met de toekenning van de Werelderfgoedstatus aan de Neder-Germaanse Limes staan nu in totaal twaalf erfgoederen in het Koninkrijk der Nederlanden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Eerder deze week besloot het Werelderfgoedcomité al om de Koloniën van Weldadigheid en de Nieuwe Hollandse Waterlinie toe te voegen aan de Werelderfgoedlijst.
Gedeputeerde Rob van Muilekom en wethouder Jocko Rensen van de gemeente Bunnik, beiden nauw betrokken bij de nominatie als leden van de Stuurgroep Limes, reageren enthousiast op het nieuws. ”De afgelopen jaren is door de drie Limesprovincies hard gewerkt om de Limes in Nederland onderdeel uit te laten maken van dit internationale militaire werelderfgoed. Ik hoop dat iedereen nog meer kan genieten van de bijzondere plekken in onze provincie en de verhalen van dit werelderfgoed,” aldus Van Muilekom.
Jocko Rensen: “Deze erkenning als UNESCO-Werelderfgoed helpt enorm om onze geschiedenis een mooie toekomst te geven en nog meer verhalen met elkaar te delen over onze waarden en waar we vandaan komen.”

De Limes was 2000 jaar geleden de buitengrens van het Romeinse Rijk. In de tweede eeuw na Chr. was het Romeinse Rijk op zijn grootst en omvatte delen van Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het werd omringd door een ingenieus grenssysteem van meer dan 7500 kilometer lang. In Nederland liep de Limes langs de rivier de Rijn. Samen met Duitsland heeft Nederland in 2020 een deel van de Limes voorgedragen voor de Werelderfgoedstatus: het grensdeel van Neder-Germanië.

De Limes vormt een lint van archeologische schatten door Nederland die vele mensen met elkaar verbindt en zorgt voor culturele uitwisseling tussen vrijwilligers, professionals en bewoners. De afgelopen jaren is door zeer veel vrijwilligers, gemeenten en andere organisaties gewerkt aan het vergroten van de bekendheid van de Limes. Om de nieuw verworven status te vieren zullen rond Open Monumentendag (11 en 12 september) op diverse locaties activiteiten worden georganiseerd. Zie de website romeinen.nl.

Lint van archeologische schatten

De Limes was de buitengrens van het grote Romeinse Rijk

van de redactie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie