Afbeelding
Foto:

e hopen eigenlijk dat alle mensen er een beetje vrolijker van worden.

Algemeen

Vrijwilligerswerk is er in verschillende soorten en maten. Elke maand laat de Vrijwilligerscentrale een interview lezen met een vrijwilliger uit gemeente De Bilt. Dat vrijwilligerswerk niet alleen voor ouderen is om te doen èn het ook kortdurend kan zijn laten Fiene, Lieke en Sara zien.

De Bilt - De meiden van 12 en 13 jaar zitten in de eerste van het Jordan College. Fiene vertelt: “We moesten vijf tot tien uur tijd besteden om iets voor een ander te doen. Maar om nou vijf uur de hond uit te laten, dat is eigenlijk een beetje saai”. Of koken voor anderen, of oppassen vullen de andere meiden aan. “Ik wilde eigenlijk wel wat groters doen. En samen met mama kwam ik op dit idee.” Samen met Lieke en Sara heeft ze aan 30 mensen die in De Bilt wonen en ‘die het wel kunnen gebruiken’ paasontbijtjes rond gebracht”.

 Best veel eitjes….

Om de ontbijtjes ook te kunnen maken en er een beetje leuk uit te kunnen laten zien hebben Fiene, Lieke en Sara zelf alle bedrijven in De Bilt opgebeld met de vraag of ze willen sponseren. En dat is gelukt! “Het is zo leuk dat alle bedrijven wel gratis eten of spullen wilden geven hiervoor”. 90 broodjes, met daarvoor het beleg, servetjes, eierdopjes en uiteraard paaseitjes en 30 eitjes in de pan. “30 eieren koken is eigenlijk best veel!” Daarom hebben ze de ontbijtjes vooraf al klaargemaakt. 

Op de vraag hoe ze aan de 30 adressen komen, antwoorden de meiden dat ze dit zelf via MENS De Bilt geregeld hebben. “Zij kennen mensen die alleen zijn, of zich soms alleen voelen”.

Leerzaam
Fiene vertelt “Maar we leren echt zo veel: bijvoorbeeld bedrijven bellen! Dan worden we weer naar de manager verwezen, of moesten we weer een andere dag terugbellen. Dat bellen was vooral in het begin spannend. Dan deden we het echt samen, gingen we het opnemen”, zeggen ze lachend.

Sara zegt: “We willen vooral dat mensen een fijner gevoel krijgen” Lieke vult aan dat “het klaarmaken en over alles nadenken ook eigenlijk gewoon super leuk is”.

“Zo heb ik bijvoorbeeld research gedaan naar Het Perfecte eitje”, vertelt Fiene. “Dat gaat dus zo: Eerst de eieren met koud water opzetten. Totdat het heel erg borrelt en echt kookt. En dan zet je 7 minuten de wekker en dan is het perfect! Dat wist ik echt niet”

Logistiek 

Logistiek is nog best wel een dingetje, want hoe hebben ze 30 ontbijtjes meegenomen? De meiden beginnen meteen te lachen en roepen: “Met de bakfiets, in de auto en op de fiets!” “En we moeten wel een beetje opschieten, anders wordt het echt een brunch”.

En natuurlijk is alles Coronaproof. Ook daar is over nagedacht. Met mondkapjes, handschoenen en zoveel mogelijk voorverpakt. “De broodjes pakken we met de tang”

De meiden praten lekker veel door elkaar heen tijdens het interview. En zijn het eigenlijk continu met elkaar eens. Vooral vinden ze het belangrijk dat alle mensen een beetje vrolijker zijn geworden door de actie.  

Ben je benieuwd naar nog meer vrijwilligerswerk? Kijk dan op de vacaturebank van de vrijwilligerscentrale. https://www.mensdebilt.nl/vacatures-vrijwilligerswerk 

advertentie