Natuurfotograaf Sjaak den Breeje met zijn camera in het kathedraalbos op Landgoed Beerschoten.
Natuurfotograaf Sjaak den Breeje met zijn camera in het kathedraalbos op Landgoed Beerschoten. Foto: Margreet den Breeje

Biltse natuur door de ogen van Sjaak

7 april 2021 om 09:40 Algemeen

Voor mooie natuur hoef je echt niet ver weg. Ook de natuur bij ons om de hoek is prachtig. Dat vindt natuurfotograaf Sjaak den Breeje en hij maakt er adembenemende foto’s van. Zijn favoriete fotolocaties op en rond Landgoed Beerschoten zijn nu opgenomen in het boek ‘De mooiste fotolocaties’.

De Bilt - In zijn werkzame leven is Sjaak den Breeje (43) adviseur energienetwerken voor spoorwegen en netbeheerders. Nu al maanden vanachter zijn laptop thuis, wat hem matig bevalt. “Het is zo fijn om dan nog even voordat mijn werkdag begint op de fiets te stappen en in de bossen bij Beerschoten foto’s te maken bij de opkomende zon” vertelt hij. “Ik ga zeker twee keer per week met mijn camera op pad. Even in mijn eentje in de natuur, rust in mijn hoofd maken. Op dat vroege tijdstip kom je ook veel dieren tegen. Laatst heb ik zelfs een das op de foto gezet, dat was wel heel speciaal.”

Liefde voor de natuur heeft Sjaak altijd gehad. “Ik ben opgegroeid in Veenendaal. Daar ging ik met mijn vader ook regelmatig naar het bos of in de polder vogels kijken. Van hem kreeg ik mijn eerste camera. Daarmee fotografeerde ik aanvankelijk vooral tijdens de vakanties. Het fotograferen kwam op een laag pitje totdat ik met mijn vrouw een reis maakte naar Yellowstone en de Rocky Mountains in de VS. Daar maakte ik, net als elke toerist, veel foto’s van het fotogenieke prachtige landschap. Vooral de foto’s rond zonsopgang werden zo mooi dat ik dacht: dat wil ik in Nederland ook gaan doen. Hier is óók mooie natuur.”

Zonneharpen
Hoe blij was Sjaak toen hij vanuit Utrecht verhuisde naar De Bilt. “Ik bleek ongeveer naast een geweldig natuurgebied te wonen! Het Panbos, Houdringe en vooral Landgoed Beerschoten met zijn kenmerkende prachtige lanen, zijn echt geweldig. Je kunt er eindeloos ronddwalen, er is veel afwisseling in de soorten bomen met hier en daar opeens een open plek of zandverstuiving.” Bijna lyrisch vertelt hij over de zonneharpen: “Dat zijn de banen die het zonlicht tussen de bomen trekt als bij zonsopgang de grond nog vochtig is en de zon de minuscule waterdruppeltjes in de lucht beschijnt. Ook het licht is dan nog warm en gloedvol. Is de zon eenmaal op dan ben ik weg. Net voordat het bos volloopt met hardlopers en wandelaars. En dat zijn er sinds corona een stuk meer dan voorheen.”

Hij is best een beetje trots dat zijn foto’s in het boek ‘De mooiste fotolocaties van West-Nederland’ staan. Echte favoriete fotolocaties heeft Sjaak niet. Meestal fotografeert hij in gebieden rond de Utrechtse Heuvelrug. “Het is overal mooi. Maar voor het boek heb ik zes plekken uitgezocht op Landgoed Beerschoten waar ik graag foto’s maak, zoals de beukenlaan en het kathedraalbos. Met een kaartje erbij zodat mensen het kunnen vinden.”

Nieuwsgierig naar zijn Biltse natuurfotografie en het boek? www.sjaakdenbreeje.nl.

Julie Houben

‘Voor het boek heb ik zes mooie fotolocaties uitgezocht’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie