Riemke: “Je pakt aan wat nodig is”

16 februari 2021 om 11:50 Algemeen

Riemke Visser woont met haar man Erik in Bilthoven en geeft les aan de Julianaschool. Hun beide kinderen zijn het huis uit. Met Erik, chauffeur bij de voedselbank, is ze al 30 jaar samen. Haar start bij de voedselbank In 2010 las Riemke in de plaatselijke krant een oproep van Voedselbank Zeist.

De Bilt - Er werden medewerkers gezocht voor een uitgiftepunt in de Bilt. Mensen uit de Bilt die voedselhulp nodig hadden, moesten naar Zeist. Het aantal Biltse afnemers (“klanten” / “huishoudens”) nam toe, vandaar dat een uitgiftepunt nodig werd. Riemke reageerde op de oproep, had een gesprek in het gebouw van Woonstichting SSW met een gedreven echtpaar van Voedselbank Zeist, en werd aangenomen.

De Molenkamp De SSW had het “Sociaal Warenhuis” aan de Molenkamp ter beschikking gesteld. Het was nog volledig kaal. Voedselbank Zeist kwam elke vrijdagochtend 12 voedselpakketten brengen en daarnaast tempexdozen met bevroren en gekoelde producten. Van alles precies 12, omdat er toen 12 Biltse afnemers waren. Jacq Berk en Carin de Moet waren de coördinatoren. Met een paar vrijwilligers werd de uitgifte gedaan.

Collega’s

Riemke praat met veel warmte over de voedselbank en de collega’s. Ze houdt van het sociale aspect, de gezelligheid. Ze vond het verschrikkelijk jammer dat Carin wegging. Zij was samen met Jacq, die nog steeds coördinator is, de drijvende kracht. Ze regelde veel, was sociaal, kende de vrijwilligers en afnemers en hun verhalen.

Zelfstandige voedselban

Afspraak met Voedselbank Zeist was dat we bij groei van het aantal afnemers tot 25 huishoudens, het uitgiftepunt in de Bilt een zelfstandige voedselbank zou worden. Dat gebeurde in 2011. Vanaf dat moment kwam er geen voedsel meer uit Zeist. Gloednieuwe Voedselbank De Bilt moest zelf zorgen voor een voedselvoorraad om uit te geven. Jacq en Riemke gingen met eigen auto’s langs de plaatselijke supermarkten (Spar, Plus, Ekoplaza Bilthoven) om de overschotten op te halen. In 2014 werden we gecertificeerd, we werden een “groene” voedselbank en daar waren flinke eisen van voedselveiligheid aan verbonden. Zo kwam er al snel een koelbus, die voedsel gekoeld kon vervoeren.

“Je pakt aan wat nodig is, je doet voor elkaar de dingen”, zegt ze. Door de coronacrisis werkt ze nu in het magazijn, ze is altijd gastvrouw geweest en ook chauffeur op de koelbus, vaak samen met Erik. “Ik wil de aarde redden” Riemke geniet van het sociale, de gezelligheid op de voedselbank. Ze wil mensen die het slechter getroffen hebben een steuntje geven. Ze is tegen voedselverspilling. Op school wordt ze “afvaljuf” genoemd. Dat komt omdat ze op de hele school het afvalscheiden zichtbaar heeft gemaakt om de kinderen ermee vertrouwd te maken. Ze wil, kortom, de aarde redden en is daar op een buitengewoon gezellige en vrolijke manier mee bezig.

Lees het uitgebreide interview met Riemke op www.voedselbankdebilt.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie