Afbeelding

“Je partner begrijpt misschien tachtig procent van wat je meemaakt”

5 februari 2021 om 14:29 Algemeen

Viora Rebergen kreeg vijf jaar geleden de diagnose acute lymfatische leukemie, met 50/50-overlevingskans. Ze onderging 2,5 jaar chemotherapie en zag zichzelf van een 25-jarige uitgesproken fitgirl transformeren in een kale, opgezwollen en doodzieke jonge vrouw. “Ik was mijlenver verwijderd van de persoon die ik was voor ik ziek was en had hulp nodig om mezelf opnieuw uit te vinden. Die vond ik bij het Helen Dowling Instituut (HDI).”

Bilthoven - Viora begon met individuele gesprekken met een therapeut van het HDI in Bilthoven. Omdat ze veel behoefte had aan contact met andere jongeren die hetzelfde was overkomen, sloot ze ook aan bij de groep Jong en Kanker. “Het is zo ongelofelijk veel wat er op je afkomt. Het is fijn om daarin begeleid te worden door een therapeut die hier alles van weet. En bij de groep Jong en Kanker omringd te zijn door leeftijdgenoten die hetzelfde meemaken als jij. Dat geeft ongelofelijk veel steun. Hoe lief je omgeving ook is, het is niet hetzelfde als delen en verwerken met lotgenoten. Je partner begrijpt misschien tachtig procent van wat je meemaakt. Lotgenoten begrijpen het echt voor de volle honderd procent. Als enigen.”

‘Stonden we daar op de begrafenis’
Al helpen de verhalen bij het verwerken, ze zorgen ook voor veel extra emoties. “Helemaal toen er iemand uit onze groep overleed. Stonden we daar op de begrafenis. En toch wil ik dat niet uit de weg. Ik verslond boeken, keek programma’s als ‘Over mijn lijk’. Ik haalde er veel steun uit, verhalen van anderen. De oerkracht zien die er dan omhoog komt in mensen. Daarom was de groepsbehandeling voor mij onmisbaar in het helingsproces.”

Psychische hulp net zo belangrijk als fysiek
Inmiddels is Viora weer de fitgirl die ze ooit was, al wordt ze nooit meer helemaal dezelfde. “Je verliest een deel van jezelf als je zoiets heftigs meemaakt. 2,5 jaar lang ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Helse pijnen, doodsangst, je hele lijf zien veranderen. Zo onbezorgd als je ooit was, word je na zo’n intense ervaring niet meer. Maar wel een stuk wijzer. En ik voel meer liefde voor het leven. Ik plan minder, laat meer los en haal plezier uit elke dag. Zonder de hulp die ik heb gehad was ik hier niet gekomen, daarom breek ik er graag een lans voor en doe ik mee aan de campagne heb Hart voor HDI. Want psychische hulp bij kanker is net zo belangrijk als fysieke hulp.”

Beter op reis
Viora en haar partner Joost schreven over hun ervaringen het boek Beter op reis. Dit voert je terug naar het moment dat Viora ziek wordt. Het geeft een intiem inkijkje in het leven van een jonge vrouw die zich geconfronteerd ziet met de dood, met intense pijn, slopende vermoeidheid en afscheid nemen van je uiterlijk. En intussen blijft zoeken naar lichtpuntjes.

Over het Helen Dowling Instituut 
Het Helen Dowling Instituut (HDI) in Bilthoven is sinds haar oprichting in 1988 een toonaangevend instituut op het gebied van de psycho-oncologie. Het HDI biedt professionele psychologische zorg aan mensen die zijn getroffen door kanker. Zowel individueel (live of online) als relatie- en gezinstherapie en groepsbehandeling. Daarnaast verricht het instituut wetenschappelijk onderzoek en biedt het scholing vanuit de Helen Dowling Academie. Wij werken met aandacht en op eigen wijze en zijn het oudste en grootste instituut in Nederland op het gebied van de psycho-oncologie. Kijk voor meer informatie op www.hdi.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie