Wethouder Dolf Smolenaers: Ik hoop op veel bruikbare adviezen door onze wijkgerichte aanpak. FOTO: Rob ter Bekke
Wethouder Dolf Smolenaers: Ik hoop op veel bruikbare adviezen door onze wijkgerichte aanpak. FOTO: Rob ter Bekke Foto: © 2019 Rob ter Bekke Fotografie

Nieuwe aanpak voor woningbouw

9 december 2020 om 08:27 Algemeen

Er moeten heel veel extra woningen komen in onze gemeente. Maar waar? Eind vorig jaar werden 13 locaties die de gemeente voordroeg van tafel geveegd. De gemeente komt nu terug bij de inwoners met een vraag om advies. En om wensen over de eigen wijk of kern op te halen. Een unieke, wijkgerichte aanpak, aldus wethouder Dolf Smolenaers.

De Bilt - We spreken de wethouder via Zoom. Er zijn net negen online gebiedsbijeenkomsten geweest in de zes kernen (in Bilthoven vier deelbijeenkomsten). Daarin presenteerden de gemeentelijke gebiedsmakelaars het nieuwe plan ‘Samen werken aan wonen’ aan de inwoners die zich hadden aangemeld. “Ik ken geen enkele gemeente met zo’n breed participatietraject rondom woningbouw. Met deze aanpak denk ik dat de gemeente goed naar haar inwoners luistert” aldus Dolf Smolenaers.

De wethouder benadrukt dat hij de inwoners ook echt nodig heeft om het beoogde aantal woningen in onze gemeente te realiseren. “Sinds de verkiezingen van 2018 is woningbouw een speerpunt. We liepen behoorlijk achter. Met name naar sociale woningbouw en middenhuur is grote vraag. Met een aantal locaties zijn we ook al een eind op weg, zoals de Schapenweide, het HF Witte terrein en het Nobelkwartier. Maar dat is lang niet genoeg. Daarom deze vraag aan al onze inwoners. Wat is de woonbehoefte in jullie wijk of dorp? Weten jullie nog locaties die wij als gemeente misschien nog niet kennen? Denk ook aan bestaande gebouwen of stukken particuliere grond in de meer landelijke kernen waar plek is voor huizen. We moeten het met elkaar doen en ik hoop dat met deze aanpak de bewoners binnen hun eigen woongebied zich met elkaar over deze vraag buigen om zo samen tot nieuwe tips en adviezen aan de gemeente te komen.”

Bij navraag van deze krant naar de eerste reacties op de online gebiedsbijeenkomsten, meldden deelnemers uit Maartensdijk dat ze toch wat teleurgesteld waren. Zo had de gebiedsmakelaar geen antwoord op de vraag waarom alleen in het buitengebied van Maartensdijk zeker woningen komen als het aan de gemeente ligt. Daarnaast was er een gevoel van gebrek aan informatie vanuit de gemeente over wat er kennelijk al vastligt aan plannen en aantallen te bouwen huizen. Een gebrek, kortom, aan de toegezegde echte participatie. “De bouw in het buitengebied is in 2018 door de gemeenteraad besloten”, reageert Smolenaers. “Simpelweg omdat het buitengebied van Maartensdijk met zijn landbouwgrond het meest geschikt is binnen onze gemeente. Jammer dat mensen het zo hebben ervaren. Ze zijn nu aan zet om alsnog hun input te leveren. Maar hopelijk ook constructief. Ik krijg op mijn wijkspreekuur regelmatig jonge inwoners die dolgraag in hun dorp willen blijven wonen maar niets betaalbaars vinden. Ik hoop dat die mensen zich óók aansluiten bij de adviesgroep vanuit Maartensdijk.”

Julie Houben

Denk ook aan bestaande gebouwen in de buurt

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie