Martin van Veelen, columnist, BBC
Martin van Veelen, columnist, BBC

Week van respect

11 november 2020 om 10:44 Algemeen

Op dinsdagochtend 2 november 2004 fietste Theo van Gogh door Amsterdam naar zijn werk. Het was rond half negen en we kennen de afloop: een gruwelijke moord door een moslimextremist. Enkele dagen daarna zocht Frans Poot contact met diverse mensen uit de Biltse samenleving en werd het Platform Respectvol Samenleven opgericht en kort daarna een manifest overhandigd aan de toenmalige burgemeester Tchernoff, die zeer enthousiast reageerde op dit initiatief. Dank u wel Burgemeester! Daarna organiseerde dit platform allerlei activiteiten die het onderlinge respect bevorderden.

In deze roerige tijden stilstaan bij respect

De aanleiding was weliswaar de eerder genoemde moord en de vrijheid van meningsuiting, maar het platform wees ons vooral op respect in de breedste zin van het woord. Op de basisscholen komen sinds 2005 gastsprekers, die binnen het onderwerp respect hun eigen thema voor het voetlicht brengen: cultuur, religie, sport, klimaat, arm-rijk, jong-oud, gezondheid, journalistiek, geaardheid, enz. Ook diverse sportverenigingen staan extra stil bij respect: voor elkaar en voor de scheidsrechter. De diverse thema-avonden die het platform organiseert, zijn veelal inspirerend.

Heeft het geholpen? Ja, volgens mij in onze gemeente wel! Is zo’n platform eigenlijk nog wel nodig? Natuurlijk gebeuren hier ook slechte dingen die haaks staan op respect, maar over het algemeen genomen, hebben we geen klagen. We zullen wel alert moeten blijven, want in de ‘boze’ buitenwereld blijkt het woord respect toch wat anders uitgelegd te worden. Enkele voorbeelden uit de afgelopen tijd: De verkiezingen in de Verenigde Bananenrepublieken van Amerika. De respectloze wijze waarop, gelukkig door de minderheid, de corona-maatregelen egoïstisch aan de laars worden gelapt. Wederom gruwelijke moorden, waarbij de moordenaars geen respect tonen voor de vrijheid van meningsuiting of een ander achterlijk motief hebben. En dan ook nog enkele leraren die moeten onderduiken vanwege een cartoon over de vrijheid van meningsuiting. In Nederland? Uit de weekbrief van basisschool Wereldwijs: Deze week staat de school weer in het teken van de landelijke ‘week van respect’. Vooral in deze roerige tijden is het belangrijk dat we hier als samenleving bij stil staan.

Dat doen we ook in de klassen. Deze respectlessen kunnen heel veel invalshoeken hebben. Respect voor jezelf (goed voor jezelf zorgen, gezond eten, voor jezelf opkomen), respect voor de ander (samen spelen, samen delen, samen maak je de wereld een mooiere plek, dat jijzelf maar ook de ander, mag zijn wie je bent,) en ook respect voor de omgeving (duurzaamheid, zorg voor het milieu). Als gevolg van corona komen dit jaar geen gastdocenten naar de basisscholen, maar gelukkig is onze burgemeester Potters zeer begaan met dit onderwerp en heeft hij voor de scholen een inspirerende videoboodschap ingesproken. Dank u wel burgemeester!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie