De gemeente hield een coronaproof informatiebijeenkomst over het Nobelkwartier. Frank Hermse praat via een Zoomsessie de bewoners bij over het geüpdatete stedenbouwkundig plan.
De gemeente hield een coronaproof informatiebijeenkomst over het Nobelkwartier. Frank Hermse praat via een Zoomsessie de bewoners bij over het geüpdatete stedenbouwkundig plan. Foto:

Groen buurtplein en meer woningen

2 november 2020 om 16:49 Algemeen

De plannen voor het Nobelkwartier, wat komt te liggen bij het H.F. Witte Centrum, zijn vernieuwd met onder meer een uitsluitend groen buurtplein en meer koopwoningen. Bewoners werden vorige week bijgepraat via coronaproof zoomsessies over het stedenbouwkundig plan. “Wat ons betreft is dit het plan wat we gaan voorleggen aan de gemeenteraad.”

De Bilt - Op het stuk aan de H.F. Witte Centrum wil de gemeente nieuwe woningen realiseren. Ook krijgt de sportzaal aan de Marie Curieweg hier een nieuwe plek, komt er een groen buurtplein en wordt de infrastructuur voor auto’s, fietsers en voetgangers makkelijker en veiliger.

Al jaren is de gemeente bezig met het ontwikkelen van het Nobelkwartier. In de laatste bewonersbijeenkomst in maart kwamen de nodige reacties en wensen tot uiting. Volgens projectleider Sigrid Hafkenscheid zijn deze grotendeels meegenomen in de nieuwe versie: “We hebben heel veel informatie opgehaald. Wat ons betreft is dit ook het plan wat we gaan voorleggen aan de gemeenteraad.”

Een grote verandering ten opzichte van het vorige uitwerking is het doel van het centrale buurtplein. Op aandringen van bewoners wordt een uitsluitend groen plein in plaats van een plein wat deels ingezet kan worden voor extra parkeerruimte. “We gaan er echt een aangenaam buurtplein van maken,” legt stedenbouwkundig adviseur Frank Hermse uit. Kinderen van diverse leeftijden moeten hier kunnen spelen en het krijgt een groene uitstraling. De geplande parkeerplekken krijgen bij de Biltse Rading een plek.

De sportzaal verhuist in dit nieuwe plan naar een mooi complex in de voormalige noodwinkel van de Albert Heijn. Het oude complex en de brandweerpost worden gesloopt. Om het nieuwe gebouw aantrekkelijker te maken komen er appartementen boven de kleedkamers, maar ook een aantal drive-in woningen. “Daarmee maken we de gevel van de sporthal levendiger,” aldus Hermse.

Kostbaar plan

Naar aanleiding van de reacties zijn de lengtes en hoogtes van de verschillende woonblokken aangepast. De sociale huurwoningen en middeldure woningen worden nu ook aangevuld met 34 koopwoningen. In totaal is het aantal woningen hiermee verhoogd van 94 naar 108. Voor bewoners van de Henri Dunantlaan betekent de bouw van de nieuwe woonwijk dat ze hun vrije uitzicht verliezen. “Het is niet fijn om een wijkwijk voor je neus te krijgen. Tot mijn verbazing zie ik dat het appartementencomplex tegenover ons huis een extra woonlaag erbij krijgt” reageert een bewoner op het nieuwe plan. “Dat klopt,” stelt Hafkenscheid. “Het is een kostbaar plan om alles in te richten en daar zijn woningen voor nodig.” Herse vult aan: “We proberen een gulden middenweg te vinden in de belasting voor alle bewoners. We kunnen er wel een aantrekkelijk gebied van maken, ook vanaf de Henri Dunantlaan.”

Dat er met de nieuwe woningen ook meer verkeer erbij komt leeft enorm onder de inwoners. De parkeerdruk is al hoog. Daarom wordt de infrastructuur naar het H.F. Witte Centrum verbeterd. Met een rotonde kunnen de bezoekers voor het H.F. Witte Centrum vanaf de Biltse Rading naar de parkeerplekken komen. “De huidige verkeersstromen zijn door de wijk. De bedoeling is dat dat verleden tijd wordt.” vertelt Frank. Bewoners uit de wijk kunnen via een eenrichtingsweg via de Martin Luther Kingweg het H.F. Witte Centrum bereiken.

Deze oplossing zou de komst van de extra auto’s van de nieuwe woningen moeten compenseren menen de projectleiders. Toch merkt een bewoner op dat er wel extra verkeersdruk komt tijdens de spits, aangezien dan de nieuwe bewoners naar hun werk moeten. “Ik wacht het af maar hier ga ik me veel zorgen om maken.”

Toekomst

Het stedenbouwkundigplan wordt in december aan de gemeenteraad voorgelegd. In 2021 gaat men dan verder met de uitwerking van de gebouwen, inrichtingsplan en het bestemmingsplan. Daarna worden bewoners met nieuwe bijeenkomsten op de hoogte gehouden.

Voor meer informatie over het Nobelkwartier en het bijbehorende proces kunt u kijken op de gemeentewebsite: https://www.debilt.nl/wonen-en-bouwen/projecten/ontwikkeling-woningbouw-nobelkwartier-omgeving-hf-witte-centrum-de-bilt

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie