Door alle chemo’s en bestralingen is het immuunsysteem van Felice zó verzwakt dat zij tot de risicogroep voor het virus behoort. (Eigen foto)
Door alle chemo’s en bestralingen is het immuunsysteem van Felice zó verzwakt dat zij tot de risicogroep voor het virus behoort. (Eigen foto)

Psychologische zorg bij kanker juist nu hard nodig

13 april 2020 om 14:54 Algemeen

Bilthoven - Kanker en corona, het is een extra zware combinatie. Voor veel patiënten is het een onzekere, eenzame en soms angstige periode. ‘Gaan mijn behandelingen wel door?’, ‘Wat als ik besmet word?’en ‘Krijg ik een plek op de IC?’ zijn vragen die patiënten nu hebben. Het Helen Dowling Instituut (HDI) in Bilthoven helpt mensen grip te krijgen op angst, stress, onzekerheid en verdriet bij kanker. De psychologische zorg van de stichting staat echter onder grote financiële druk. Juist nu (ex-)patiënten en hun dierbaren deze zorg extra hard nodig hebben.

“Vorig jaar zocht ik hulp bij het HDI nadat ik te horen kreeg dat ik baarmoederhalskanker heb, met uitzaaiingen in mijn lymfeklieren”, vertelt Felice. “Ik was verlamd door verdriet en wist niet hoe ik mijn leven zo goed als mogelijk weer kon oppakken. Bij het HDI kan ik mijn angsten en verdriet kwijt, zonder bang te zijn een ander te kwetsen.”

Risicogroep

Het coronavirus maakt de situatie van Felice nog lastiger. Door alle chemo’s en bestralingen is haar immuunsysteem zó verzwakt dat zij tot de risicogroep voor het virus behoort. Noodgedwongen zitten Felice, haar man en hun zoontje van 1,5 jaar thuis.

Beeldbellen

Gelukkig gaat de zorg van het HDI door zoals gepland, maar dan op afstand. De therapeuten van de stichting behandelen hun cliënten nu via beeldbellen. Ook Felice heeft vanachter de laptop contact met haar therapeut. “Elke week heb ik een individuele sessie, maar mijn man en ik volgen ook gezamenlijk relatietherapie. Het is zo fijn dat we nog steeds terecht kunnen bij het HDI, zeker in deze moeilijke tijd. Langzaam vind ik meer rust en kracht, en kan ik weer een beetje genieten van het leven. Zonder de hulp van het HDI zou mijn leven nog stilstaan.”

Donaties

De zorg van het HDI is deels afhankelijk van donaties. Vanwege het coronavirus liggen inkomsten uit fondsenwervende evenementen stil. Daarom vragen de stichting en haar cliënten om hulp via de campagne ‘Help HDI corona door’.

Algemeen directeur Hanneke Haanraadts: “Het coronavirus raakt ons allemaal, daarin is het Helen Dowling Instituut niet uniek. Maar er rekenen duizenden mensen op onze hulp in een van de moeilijkste tijden van hun leven. Dat mag niet verloren gaan.”

Website

Via de website www.helphdicoronadoor.nl hoopt de stichting genoeg geld op te halen om te blijven bestaan. Op de website is ook meer informatie te vinden over de actie. Het instituut hoopt hiermee zeker 150.000 euro op te halen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie