Sonne ontvangt de Media Ward 2019 Provincie Utrecht uit handen van Marga Miltenburg ZijSpreekt/Mediaplatform Vaker in de Media. Foto: Joke Baar fotografie
Sonne ontvangt de Media Ward 2019 Provincie Utrecht uit handen van Marga Miltenburg ZijSpreekt/Mediaplatform Vaker in de Media. Foto: Joke Baar fotografie Foto: Joke Baar fotografie

Sonne wint Vrouw in de Media Award

11 februari 2020 om 18:23 Algemeen

Groenekan - Sinds 2009 bestaat de verkiezing ‘Vrouw in de Media.’ Een initiatief van Mediaplatform ‘Vaker in de Media’ en Sprekersbureau ZijSpreekt om vrouwelijke experts en rolmodellen aan te moedigen om zichtbaar in de media te zijn. Naast de landelijke Vrouw in De Media Award is er ook een Vrouw in De Media Award voor elke provincie. Afgelopen vrijdag nam Sonne Copijn de Award ‘Vrouw in de Media 2019 provincie Utrecht’ in ontvangst.

Sonne Copijn, de bevlogen bijenkoningin uit De Bilt zet zich al jaren met hart en ziel in voor het behoud van de bijen. Zij richtte Bee Foundation op en leert scholieren, overheden en bedrijven over wilde bijen en andere gevleugelde insecten. Daarnaast plant ze bijenoases met inheemse bloemen, struiken en bomen. Een greep uit de commentaren van de stemmers op Sonne: Wat zij doet aan bewustwording voor de wilde bij is geweldig!, Sonne is de echte bijenkoningin; zij motiveert en mobiliseert iedereen, Sonne doet fantastisch werk en is daarin heel volhardend, maar ook creatief en inspirerend. Sonne: ‘De drang om iets voor de bijen te doen, komt voort uit dat ik snap zie wat zij nodig hebben. 70 jaar geleden werkte ons ecosysteem prima. Er was een diversiteit aan planten die om ons heen groeiden en bloeiden.

Vandaag de dag heeft de diversiteit plaatsgemaakt voor een monocultuur. Van de inheemse planten en bomen zijn er nog maar heel weinig over en hierdoor gaat het ook zo slecht met de wilde bijen. Wist je dat 75% van ons voedsel afhankelijk is van de bestuiving door wilde bijen? Anders gezegd: van de 4 happen voedsel dat je in je mond doet, heb je 3 happen te danken aan de bijen. Mijn missie is om mensen wakker te schudden en te zorgen dat wij met z’n allen weer onderdeel van de natuur worden. Het gaat er niet alleen om wat wij willen, maar het gaat erom wat ons ecosysteem nodig heeft.


Ik ben geen wetenschapper, maar ik heb wel het vermogen kennis toegankelijk te maken. Dat doe ik bijvoorbeeld door mijn theatershow ‘Door het Oog van de Bijen.’ De afgelopen jaren groeit de maatschappelijke betrokkenheid en dat vind ik heel bijzonder. Mensen voelen zich aangetrokken tot het zoemende hart van het ecosysteem. 100 jaar geleden was Nederland een waanzinnige bloemenzee en hopelijk keert die tijd weer terug. Om iedereen bewust te maken van de gevaren van de monocultuur en het belang van het voorbestaan van de bijen, geef ik trainingen ‘Nederland Zoemt’ aan gemeentes, terreinbeheerders en bewoners. Verder probeer ik iedereen er van te doordringen dat je kan meehelpen elk stukje groen bijvriendelijk te maken. Neem de paardenbloem, mijn favoriete bloem, die wij allemaal uit de tuin verwijderen terwijl dit een van de belangrijkste bloemen voor de wilde bijen is. Maar liefst 1/3 van alle wilde bijen vliegt hierop.


Verder is de samenwerking met boeren van essentieel belang en daar maak ik mij hard voor. Op 22 januari jl. hield ik samen met Alex Datema van Boerennatuur, Astrid Manhoud lector weidevogels van Hall Larenstein een lezing op de beurs van Biovak 2020. Samen kunnen wij veel bereiken als wij denken vanuit de samenhang van een gezonde bodem, kruidenrijk grasland en insecten voor de weidevogels. Wist jij dat deze vogels duizenden insecten per dag eten? Verder ben ik met de boeren in de Flevopolder bezig om op een bijvriendelijke manier slootkanten te gaan maaien. Als provincie en waterschap hierbij aansluiten krijg je een uitgestrekt netwerk van bijvriendelijke bermen en waterkanten.


De aandacht die ik in de media de afgelopen maanden heb gekregen is enorm. Een mooie beloning voor mijn inzet is absoluut De Heimans en Thijsse Prijs die ik afgelopen november in ontvangst mocht nemen. Deze prestigieuze prijs wordt uitgereikt aan mensen en organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan bescherming van de natuur. En in dezelfde maand werd ik gequoot door Pauw, Frank van Pamelen, NOS en stond ik in Trouw in de rubrieken ‘Buitenmens’ en ‘Waar ik van droom.’ Al deze media-aandacht zie ik als cadeautjes. Mijn kracht zit hem, denk ik, dat ik onderneem vanuit de behoefte van de bijen. Ik neem actie voor hen en daarmee voor het grotere geheel dat zij representeren. en Ik ben geen projectmanager die pas in actie komt als alle uren gedekt zijn. Ik ben hiermee een activistisch, want ik reageer vanuit mijn hart. De bloemenarmoede in Nederland kunnen we omvormen tot een bloemenzee.


‘Ik ben heel blij met deze award. Tegelijkertijd ben ik teleurgesteld dat deze prijs op zo weinig aandacht van de provinciale media mag rekenen. Dat geeft wederom aan dat 100 jaar na Aletta Jacobs vrouwen nog een lange weg te gaan hebben. En, voegt Sonne lachend toe, ook dat maakt weer de activist in mij wakker.’

Door Astrid van Walsem

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie