Wouter tussen zijn hoogdrachtige Limousin koeien die in de potstal staan - https://zorgboerderijnieuwtoutenburg.nl/
Wouter tussen zijn hoogdrachtige Limousin koeien die in de potstal staan - https://zorgboerderijnieuwtoutenburg.nl/ Foto: Astrid van Walsem

Werk en privé lopen door elkaar in het boerenleven

23 januari 2020 om 13:39 Algemeen

Geboren en getogen is Wouter van Oostrum op zorgboerderij Nieuw Toutenburg. Samen met zijn twee zussen groeide hij op tussen de vele boerderijen die de omgeving rijk was.

Door Astrid van Walsem

Maartensdijk - ‘Mijn ouders hadden een melkveebedrijf met 40 koeien. Mijn vader voelde er niks voor om groter te groeien en schakelde om naar boomkweker. Daarnaast verpachtte hij een aantal percelen aan paardeneigenaren. Mij trok het boerenbedrijf niet in het begin en ik ging werken in de bouw. Ondertussen waren wij als gezin druk bezig te bedenken waar de toekomst van de boerderij lag. En zo kwamen wij op het idee van een zorgboerderij. Dit principe was mijn vader niet onbekend. In de tijd van de melkkoeien hielpen er al mensen met een beperking mee op de boerderij. In het begin begeleidde mijn vader de deelnemers in zijn eentje en sprong ik na mijn werk in de bouw bij. Met bomen kweken had ik niks, maar met mensen helpen, in de buitenlucht werken en met dieren dat trok mij wel. Toen er steeds meer deelnemers bij kwamen, ben ik gestopt in de bouw en fulltime op de zorgboerderij gaan meehelpen. Samen met mijn vader ben ik de bestaande dierenstapel gaan uitbreiden. Belangrijk hierbij was dat de dieren goed moesten samengaan met de deelnemers. Een hoge aaibaarheidsfactor is hierbij belangrijk. Schapen met lammetjes en geitjes hebben dat en koeien met kalfjes natuurlijk ook.
Wij houden vleeskoeien van het ras Limousin. Wij noemen dit soort ‘zoogkoeien’ omdat het kalf de eerste acht maanden bij de moeder blijft. De zorgboerderij is onze hoofdtak.

Per dag hebben wij 20 deelnemers over de vloer die ons helpen bij de werkzaamheden. Zij helpen bijvoorbeeld bij het plukken van groente en fruit in de moestuin en het mesten van de stallen. Verder verkopen wij hooibaaltjes die de deelnemers samenstellen en zakken openhaardhout waarvan het hout door de deelnemers in stukken is gehakt en gezaagd. Mijn vrouw Marjolein neemt de boerderijwinkel voor haar rekening, en het educatiegedeelte. Wij doen mee aan ‘Boerderij in de kijker.’ Verder organiseert zij laagdrempelige kinderfeestjes op de boerderij. En daarnaast doet zij de administratie van de zorgboerderij.

Wij zijn trots dat wij nog boer kunnen zijn en nog trotser dat wij kwetsbare mensen een mooie plek kunnen bieden. Het is een prachtige samenwerking tussen mens en dier.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie