Kunstenaar Iris van Haaren voor het drieluik en gedicht dat zij maakte in het kader van de viering 100 jaar algemeen kiesrecht
Kunstenaar Iris van Haaren voor het drieluik en gedicht dat zij maakte in het kader van de viering 100 jaar algemeen kiesrecht Foto: Els van Stratum

100 jaar kiesrecht in kunst vertaald

23 mei 2019 om 12:27 Algemeen

Kiesrecht is nu vanzelfsprekendheid

door Els van Stratum

Vorige week vrijdag werd in de Tweede Kamer het 100 jaar algemeen kiesrecht gevierd. Een vanzelfsprekendheid waar heel wat aan vooraf is gegaan voor het in 1919 door de Tweede Kamer werd beslist: Iedereen vanaf 25 jaar mocht voortaan naar de stembus.

Bilthoven - Bilthovense kunstenaar Iris van Haaren kreeg de opdracht een herinneringsteken te maken dat uiting geeft aan artikel 1 van onze grondwet in combinatie met 100 jaar kiesrecht. Inmiddels pronkt het kunstwerk aan de muur van de Mathildezaal van het gemeentehuis in Bilthoven. Een drieluik, genaamd ‘De zachte kracht’ en gedicht aangeboden door de gemeenteraad in het kader van de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht. Iris: “Het was een prachtig verzoek waar ik mee aan de slag ben gegaan. Ik ben er volledig ingedoken en op zoek gegaan naar de essentie.

‘Artikel 1 van onze grondwet, gelijke behandeling en discriminatieverbod. Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan’.

Bij mij ligt de nadruk op ‘algemeen’ kiesrecht en niet dat van de vrouw, want we zijn allemaal mensen! Het zou mooi zijn om ons te verwonderen over de verschillen die er zijn, deze te respecteren van elkaar en nieuwsgierig te worden naar bijvoorbeeld; waarom denk jij anders dan ik? Wij ‘mensen’ maken allemaal deel uit van een groter geheel. Hoe kunnen wij als piepkleine kruimeltjes in de enorme ruimte ‘het grote heelal’, ons voorstellen dat de een meer waard zou zijn dan de ander. Ik heb het kunstwerk de naam ‘Zachte kracht meegegeven, het gaat om iets dat mij te boven gaat, maar waar ik mij wel elke dag mee wil verbinden. Dat geeft de ondersteuning voor de ‘afspraak’ die destijds gemaakt is, bevochten door oorlogen, miskenning arrogantie etc.” Op donderdag mogen we allemaal weer van dit recht gebruik maken en onze stem uitbrengen voor het Europees parlement.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie