Afbeelding

Medaille van Verdienste en Chapeaupenning

23 januari 2019 om 16:25 Algemeen

Burgemeester Potters heeft op 17 januari de Medaille van Verdienste in Zilver en de Chapeaupenning uit gereikt aan respectievelijk de heer K. Roy Chowdhury en mevrouw G. Terlingen.

Bilthoven - De Medaille van Verdienste in Zilver is uitgereikt aan de heer K. Roy Chowdhury. Roy Chowdhury is in 1993 naar Nederland gekomen en komt oorspronkelijk uit India. Op Koninginnedag 1996 is hij in de gemeente De Bilt gaan wonen. In dat jaar is hij ook bij het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt (SVDB) komen werken, en werkt hier al 23 jaar als vrijwilliger.

Het kenmerkende van zijn werkwijze is dat hij naast het spreekuur houden in de avonduren, de mensen thuis bezoekt. Hij heeft er tot op de dag van vandaag een gewoonte van gemaakt dat hij in het weekend, tegenwoordig altijd op zondag, een bezoekje brengt aan al zijn cliënten.

Hij ondersteunt mensen in alle opzichten bij hun eerste “stappen” in Nederland. Maar ook in de jaren daarna blijft hij de mensen bezoeken en contact houden. Hij gaat bijvoorbeeld mee naar het spreekuur in het ziekenhuis of in de GGZ en naar ouderavonden op school. Daarnaast geeft hij ook bijles op vakinhoudelijk gebied.

Chapeaupenning voor mevrouw Terlingen

Mevrouw G. Terlingen is één van de oprichters van het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt. Zij is in 1992 lid geworden van de eerste vluchtelingenwerkgroep van de gemeente, die tot de oprichting van de Stichting Vluchtelingenwerk leidde. Vanaf die tijd heeft zij zich zeer intensief met Vluchtelingenwerk bezig gehouden. Tot 2003 heeft zij zich als maatschappelijk begeleider ingezet en is om privéredenen gestopt met dit werk. Zij bleef zich echter zeer betrokken voelen bij het vluchtelingenwerk, en is in 2009 weer bij het Steunpunt komen werken, nu als taalcoach. Dat doet zij tot op heden.

Zij heeft zich met groot enthousiasme ingezet voor alle dingen die bij maatschappelijke begeleiding komen kijken. Belangrijk waren in de begintijd de zogenaamde ROA-huizen, waarin asielzoekers (zonder vluchtelingenstatus) mochten verblijven in afwachting van de procedure. Voor deze mensen moest ontzettend veel geregeld worden.

In 1996 is Gerda een keer geïnterviewd door de toenmalige BBC en zei toen het volgende: “Wanneer ik vluchtelingen begeleid dan merk ik hoe verlaten ze zijn. Dan ben ik blij dat ik in Nederland woon: met onze vrijheid en een dak boven ons hoofd kunnen we ons rijk voelen. Door een klein beetje moeite te doen, kunnen wij deze mensen iets bieden, al zullen ze zich nooit zo heerlijk voelen ik in mijn eigen land”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie