Afbeelding
Foto: Marie-Louise Geurtsen

Vierstee zaken

11 december 2018 om 14:51 Algemeen

Column door Edwin Plug - De afgelopen periode is er veel gesproken over de matige staat van onderhoud van de openbare ruimte rondom de Vierstee. De vijverpartij heeft de hele zomer vol met kroost gelegen en stonk, stenen vallen uit de muren en de trap. Daarnaast wordt het groen maar zeer mondjes mate onderhouden. Veel mensen ergeren zich aan de matige staat van onderhoud. De Vierstee is voor hen een visitekaartje voor Maartensdijk. Als deze omgeving verloederd straalt dat af op het hele dorp.

Als Stichting Vierstee 2.0 hebben wij ons hard gemaakt om gelijktijdig met de renovatie ook de omgeving op te knappen. Helaas lukte dat toen wegens budgettaire zaken niet. Wel zijn we wel altijd hierover met de gemeente in gesprek gebleven. Gelukkig is afgelopen week de definitieve bevestiging gekomen dat binnenkort (lees ergens Q1 2019, afhankelijk van het weer) de entree van de Vierstee aangepakt gaat worden! Daar zijn we blij mee!

Wat gaat er gebeuren om de entree weer “in oude luister te herstellen”? Ten eerste gaat de vijverpartij leeggepompt worden, waarna de bodem wordt gebaggerd. Gelijktijdig wordt de gemetselde trap, muur en plantenbak onder handen genomen. De versleten voegen worden uitgebikt en opnieuw gezet, waarna de stenen schoon gemaakt worden. Na de reinigingsbeurt worden de muren geïmpregneerd. Al met al een hele klus. Vanuit de gemeente is aangegeven dat de direct aanwonenden met een brief verder geïnformeerd gaan worden.

Onze stichting zal het opnieuw verven/spuiten van de naamborden realiseren. Verder zijn wij bezig met de realisatie van verlichting waarmee het kunstwerk Vier Eenheid en het naambord mooi en passend aangelicht gaat worden. Zoals het er nu uitziet gaat dat lukken!

Wat op korte termijn helaas nog niet gaat lukken is een betere staat van onderhoud van het groen rondom de Vierstee. Dit heeft te maken met het door de gemeente bepaalde ‘beeldkwaliteitplan Groen in beeld’. De Vierstee valt in dit plan niet in een deel van het dorp waarvoor het onderhoudsniveau ‘hoog’ is. Voor Maartensdijk is dat alleen het geval voor het Maertensplein.

Om dit te veranderen en de Vierstee en omgeving in het onderhoudsniveau ‘hoog’ te krijgen moet er een uitspraak vanuit de gemeente komen. Mijns inziens is dat eigenlijk geen kwestie van “kan en willen we dat wel?”, maar moet die uitspraak er gewoon komen. We moeten het met elkaar niet willen dat deze omgeving weer zo verloederd als nu is gebeurd. Hopelijk wordt het groen onderhoudsplan voor de Vierstee dan ook snel op ‘hoog’ gezet en krijgen we niet alleen een netjes gerenoveerde entree, maar ook een blijvend nette groene omgeving.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie