Vrijwilligers, klein en groot, tijdens de snoeimiddag op 3 november op het oude Biltsche Meertje. Het was een groot succes. Er is veel en goed werk verzet en het werd een leuke middag samen.
Vrijwilligers, klein en groot, tijdens de snoeimiddag op 3 november op het oude Biltsche Meertje. Het was een groot succes. Er is veel en goed werk verzet en het werd een leuke middag samen.

Biltsche Meertje behouden, beheren en beschermen

19 november 2018 om 07:56 Algemeen

Op 26 juni 2018 is de ‘Stichting Vrienden van het Oude Biltsche Meertje’ opgericht. Het Oude Biltsche Meertje ligt aan de Klaphekweg / Gregoriuslaan, naast de St. Theresiaschool

Bilthoven - De stichting wil dit gebied met de hulp van vrijwilligers, behouden, beheren en beschermen. Vooral het behoud van het bestaande openbare, natuurlijke en cultuurhistorische karakter is daarbij van belang.


Historie

Het ‘Oude Biltsche Meertje’ kent een rijke historie en was in de winter in gebruik als ijsbaan. Ook was er een ponyclub.


Huidige situatie

Voorzitter van het stichtingsbestuur is Ad van Gameren. Hij stelt: “Er is weinig openbaar groen in Bilthoven (Noord) en dit gebied is 1ha groot en heeft een belangrijke functie. Mensen wandelen hier, laten hun hond uit en genieten van de natuur. Kinderen uit de buurt of van de Theresiaschool kunnen er spelen, gymnastieklessen volgen en kennis maken met de natuur. Vogels broeden er, er zijn eekhoorns, de (beschermde) Alpenwatersalamander leeft er en onlangs is er een (helaas dode) das aangetroffen.


Bestemming

Ad: “Het gebied kent nu formeel maar liefst drie bestemmingen. Om van dit gebied een sterk groengebied te maken moet er één bestemming komen: GROEN.

De stichting Vrienden van het Oude Biltsche Meertje wil haar doelen bereiken door het werven van vrienden, donateurs en fondsen en ervoor zorgen dat het gebied één bestemming krijgt namelijk groen. Dat vraagt om aanpassing van het huidige bestemmingsplan en daarvoor zal steun worden gezocht bij ‘de politiek’


Er is al een nauwe samenwerking van bewoners, de school en de gemeente. Bewoners, verrichten tweemaal per jaar het groot groenonderhoud, de school helpt het terrein schoonhouden en de gemeente doet ‘het grove werk’.

Op deze manier, in samenwerking met velen, wordt getracht de natuur in dit gebied te versterken.


Vriend (of donateur) worden

“Wij willen als stichting zoveel mogelijk omwonenden als ‘vriend’ werven. Daarvoor vragen wij een bijdrage van 5 euro per persoon en 10 euro per gezin. We willen bedrijven en fondsen voor onze stichting interesseren om zo grotere bedragen te verwerven. We zijn een ANBI-stichting, waardoor giften aftrekbaar zijn”, tipt Van Gameren.


Oproep

“We willen lezers oproepen om mooie verhalen en/of oude foto’s te sturen over en van het ‘Oude Biltsche Meertje’. Ons e-mail adres: info@vriendenoudebiltschemeertje.nl
Voor informatie over de stichting en het Oude Biltsche Meertje, kijk op: www.vriendenoudebiltschemeertje.nl

De ponyclub uit vroegere jaren maakte een rondje langs het meertje.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie