Scholieren van De Werkplaats uit Bilthoven debatteerden met Kamerleden. Van links naar rechts: Daisy, Dina, Micky en Wies.
Scholieren van De Werkplaats uit Bilthoven debatteerden met Kamerleden. Van links naar rechts: Daisy, Dina, Micky en Wies.

Scholieren debatteren met Kamerleden

19 september 2018 om 09:22 Algemeen

Scholieren van De Werkplaats uit Bilthoven debatteerden vrijdag 14 september met Kamerleden tijdens Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal in Den Haag. Het debat tussen middelbare scholieren en Kamerleden in de Ridderzaal werd georganiseerd door UNICEF Nederland en Stichting Nederlands Debatinstituut. Na afloop van het debat wachtte de voltallige Ministerraad om de jongeren te ontmoeten.

Bilthoven - In de statige setting van de Ridderzaal leek het al bijna Prinsjesdag. Alle jonge aanwezigen waren op hun best gekleed: de dames een hoed op, de heren een das voor. In snelle debatten, over kindermarketing, kinderarbeid, kinderen in asielzoekerscentra en de rechten van jongeren wier ouders gaan scheiden, wisten de jongeren hun mening goed te verwoorden. De zes Kamerleden - Rens Raemakers (D66), Judith Tielen (VVD), Lammert van Raan (PvdD), Kirsten van den Hul (PvdA), Michel Rog (CDA) en Lisa Westerveld (GroenLinks) - schoven tijdens de argumentatie van voor- naar tegenstand, of terug.

Belangrijke kwesties

De scholieren uit Bilthoven debatteerden over kinderarbeid in de kledingindustrie. ‘Het is vooral belangrijk dat kinderen in betere omstandigheden kunnen werken’, stelde Dina van De Werkplaats, die niet geloofde dat hogere prijzen voor kleding effect zou kunnen hebben. Hun tegenstander, het team uit Papendrecht, pleitte juist wel voor duurdere kleding, zodat bedrijven geld hebben om kinderarbeid af te schaffen. PvdA-kamerlid Van den Hul maakte van het onderwerp gebruik door te verwijzen naar het wetsvoorstel over kinderarbeid, dat op dit moment voorligt in de Eerste Kamer. Een grote rol was weggelegd voor de Koningin van de Jeugd, dit jaar de 14-jarige Chris Heidstra uit Ridderkerk. Zij maakt zich grote zorgen over het klimaat, sprak ze in haar zelfbedachte troonrede. ‘Het is onze toekomst, en iedereen kan zijn steentje bijdragen om het klimaat te verbeteren’, sprak zij vanaf het podium, voor de troon waar Willem-Alexander dinsdag zijn troonrede zal voordragen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie