Afbeelding
Foto: Julie Houben

Museum De Bilt virtueel bezoeken

5 september 2018 om 13:15 Algemeen

‘Ik hoop ook jongeren te bereiken’

door Julie Houben

Het idee ontstond twee jaar geleden tijdens een benefiet avond voor de Vierstee in Maartensdijk. Daar hield historicus Anne Doedens een presentatie over historische hoogtepunten van gemeente De Bilt in 50 afbeeldingen. Daar moeten we iets mee, besloot hij samen met enkele andere aanwezigen. Dat is ze gelukt.

Maartensdijk - Het Online Museum De Bilt toont het cultureel erfgoed van de hele gemeente De Bilt: alle zes woonkernen zijn via hun eigen plaatsnaam te doorzoeken op allerlei mogelijke historische ‘plaatjes en praatjes’, zoals initiatiefnemer Doedens (73), gepensioneerd historicus en Maartensdijker, enthousiast vertelt. ‘Kunstwerken, bijzondere bouwwerken, archiefstukken, objecten, beroemde inwoners: we hebben het allemaal in onze gemeente en iedereen kan het nu gewoon opzoeken op zijn computer of telefoon.’

Met het Online Museum De Bilt hoopt Doedens vooral ook jonge mensen te bereiken. Daarom begint elk onderwerp met een aansprekende afbeelding. ‘De historische verhalen en feiten zijn prachtig, maar met de afbeeldingen prikkelen we de nieuwsgierigheid. Neem de foto van een wapentest met een groot kanon midden in een weiland. Dat waren in Nederland gemaakte wapens voor Duitsers die hier in Maartensdijk in 1927 werden uitgetest’. Een mooi voorbeeld van hoe de schijnbaar kleine geschiedenis van onze gemeente vervlochten is met het grotere verhaal van de wereldgeschiedenis, vindt de historicus. Veel foto’s van bijzondere plekken zijn overigens gemaakt door Doedens en zijn twee mederedacteuren zelf. Dat scheelde een boel copyright-geregel. ‘We waren net drie oude kerels op fotosafari’ lacht hij.

Trots is Doedens op de Geo Tagging functie van het virtuele museum. Wel 150 locaties zijn via de mobiele telefoon op te zoeken. Deze functie wordt ook gebruikt bij de schoolopdrachten voor leerlingen uit het basis- en voorgezet onderwijs, waarmee ze in hun eigen woonkern aan de slag kunnen met de lokale geschiedenis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie