Scouting Rhenova De Meern bij het nest gebouwd tijdens de Nestenbatlle. Dankzij de speciale aandacht van boeren voor onze natuur vinden boerenvogels hun thuis op het boerenland.
Scouting Rhenova De Meern bij het nest gebouwd tijdens de Nestenbatlle. Dankzij de speciale aandacht van boeren voor onze natuur vinden boerenvogels hun thuis op het boerenland.

Nestenbattle: “wie bouwt het mooiste nest van Nederland?”

19 mei 2018 om 16:05 Algemeen

Op vrijdag 11 mei ging bij melkveehouder Jeroen van Wijk in Odijk de Nestenbattle van start. Tijdens de Campina Open Boerderijdag bij van Wijk streden scoutinggroepen uit Odijk en De Meern met elkaar om het mooiste vogelnest te bouwen.

Hiermee trapten zij de nationale Nestenbattle van de campagne ‘Thuis voor Boerenvogels’ af. Wie bouwt het mooiste nest van Nederland? Met die uitdaging bouwen komende weken scoutingen andere groepen vogelnesten op melkveebedrijven in heel Nederland om aandacht te vragen voor de inspanningen van boeren voor erf-, akker- en weidevogels.

Ook van Wijk nodige twee scoutinggroepen uit om bij hem te bouwen. “Op mijn bedrijf ben ik actief voor boerenvogels,” vertelt de melkveehouder. “De vogels horen hier net zo thuis als mijn koeien. Met deze Nestenbattle wil ik aan iedereen laten zien dat wij een thuis bieden aan boerenvogels en zorg dragen voor de biodiversiteit van ons landschap.” Tijdens de Nestenbattle, een onderdeel van de campagne ‘Thuis voor Boerenvogels’, wordt gestreden om de eer en om mooie geldprijzen voor de clubkas. Op de boerderij in Odijk bouwden scouting Katimavik (Odijk) en scouting Rhenova (De Meern) twee manshoge nesten. Scouting Rhenova legt uit waarom zij aan deze Nestenbattle meedoen: “Naast dat we het als scouts heel leuk vinden om te bouwen, gaan we ook voor de winst om zo geld in te zamelen voor ons zomerkamp in Londen”.

Groepen die mee willen doen aan de Nestenbattle kunnen zich inschrijven op www.thuisvoorboerenvogels.net/nestenbattle. Via deze website kan ook gestemd worden op de nesten die tussen nu en 26 juni worden gebouwd. Op 27 juni wordt bekend welk vogelnest de Nestenbattle heeft gewonnen.

Met de campagne ‘Thuis voor boerenvogels’ vraagt Slimme Vogels aandacht voor boerenvogels in Nederland en voor de inspanningen die melkveehouders daarvoor leveren. Slimme Vogels is een initiatief van de Duurzame Zuivelketen, het samenwerkingsverband van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO).

www.thuisvoorboerenvogels.net

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie