Toneelgezelschap 'Het Groene Geneuzel uit Groenekan: Frøydis Ihle, Ilja Raspe, Thomas Vencken en Brigitte Kant. FOTO: Els van Stratum
Toneelgezelschap 'Het Groene Geneuzel uit Groenekan: Frøydis Ihle, Ilja Raspe, Thomas Vencken en Brigitte Kant. FOTO: Els van Stratum Foto: Els van Stratum

Zo kan kerst ook zijn...

Algemeen

In het weekend voor kerst komt het toneelgezelschap ‘Het Groene Geneuzel’ met een wel heel bijzondere kerstvoorstelling ‘Zo kan kerst ook zijn’ in Huize Voordaan in Groenekan, omlijst door a capella zang door zangroep Xmas Experience.

Groenekan - We herkennen allemaal wel het gevoel van de sociale verplichtingen tijdens de kerstdagen. De gemaakte gezelligheid en eigenlijk het liefst in een totaal ander gezelschap willen zijn. ‘Het Groene Geneuzel’ gaat in twee delen de kerstdagen onder de loep nemen. Het eerste deel is een tragische en wrange eenakter, voor velen herkenbaar. Het tweede deel is precies het tegenovergestelde, komisch met een vette knipoog naar de commercie.

Frøydis Ihle, Brigitte Kant, Ilja Raspe en Thomas Vencken vormen samen het ‘Groene Geneuzel’. Als dorpsgenoten uit Groenekan kennen ze elkaar al en spelen ze ook samen in Theater in het Groen.

Ilja: “Ik speel al 10 jaar mee bij Theater in het Groen. Anders dan het grote theater zijn wij maar met z’n vieren waardoor het spel een stuk intensiever is. En niet alleen het spel, de hele organisatie met alles er om heen als bijvoorbeeld het regelen van vrijwilligers. Ik vind het grappig om in een andere rol te stappen. Of iets te spelen wat niet in me zit, of juist dat wat wel in me zit juist aan te scherpen. Ik realiseer me dat het hele leven vaak een toneelspel is. Het ‘Groene Geneuzel’ voelt een beetje als mijn kindje”.

Frøydis: “In het dagelijks leven ben ik leerkracht. Theater en muziek zijn als een rode draad in mijn leven. Voor mij is het een uitlaatklep, ik hoef me in ons gezelschap niet te gedragen zeg maar. Ik kan dingen uitproberen, met de anderen lekker sparren en mezelf uitleven”.

Brigitte: “Nooit gedacht ooit een klein rolletje te krijgen in ‘Midzomernachtdroom’ van Shakespeare. Ik kreeg de smaak te pakken en vond het toneelspelen vreselijk leuk. Ik ben gestart met workshops volgen en ben meerdere rollen gaan spelen. Het is een feestje, een verslaving, je wordt uitgedaagd.

Thomas: “Menselijk gedrag, dat spreekt me aan. Ik houd me in mijn werk bezig met organisatieadvies en leiderschapsvraagstukken binnen bedrijven. Gedrag roept gedrag op. Je hebt elkaar nodig om te groeien. Toneelspelen is eigenlijk een nagespeelde versie van de realiteit. In mijn werk gebruik ik het toneelgehalte en in het toneelgezelschap mijn kijk op gedrag van de anderen.

De voorstellingen vinden plaats op zaterdagavond 16 december en zondagmiddag 17 december. Kaarten zijn te bestellen voor 12,50 euro, of voor 25 euro een VIP arrangement met vele extra’s via inekedeboorder@hotmail.com of telefonisch 0346-211845.

door Els van Stratum

advertentie