Afbeelding

HELDEN

Algemeen

Column door Evelien Ribbens

7 december is de Dag van de vrijwilliger. De televisieserie HELDEN gaat dan in première, gemaakt door vrijwilligers van RTV De Bilt in samenwerking met MENS De Bilt.

De serie laat zien wat voor onmisbare bijdrage vrijwilligers leveren in De Bilt. Vanaf 15.30 uur bent u welkom in het Lichtruim om de eerste aflevering te zien.

Bij dit soort gelegenheden denk ik: “We kunnen vrijwilligerswerk wel promoten, maar wat doe ik zelf eigenlijk als vrijwilliger?” Na wat zelfberaad kwam ik tot de conclusie dat ik eigenlijk, zo in de loop van mijn leven, altijd wel iets doe.

Toen in op mijn 19e in Utrecht kwam wonen ging ik als vrijwilligster werken in een achterstandswijk. Ik zou wel eens de pubers die langs de straat hingen, leuke activiteiten aanbieden. Nou, dat werd niets. Die pubers hadden veel meer ellende in het leven meegemaakt dan waar ik ooit van gehoord had. De kids liepen over me heen.

Later ben ik les gaan geven aan “gastarbeiders” zoals de mensen die uit Marokko en Turkije kwamen indertijd genoemd werden. Dat was een groot succes. Ik kwam daardoor aan betaald werk. Jaren heb ik als vormingswerkster les gegeven aan meiden en volwassenen die de taal moesten leren.

Ook werd ik actief in het Anti Fascisme Komitee Utrecht en bij het Meldpunt Discriminatie. Ik wilde een maatschappij waarin niemand achtergesteld, of zoals mijn joodse familie was overkomen, vermoord werd.

Ik kreeg kinderen en zoals veel ouders ging ik mee naar de schooltuintjes, naar zwemles, etc. Toen één van mijn kinderen autisme bleek te hebben, werd ik actief bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

We organiseerden groepen waar ouders met elkaar contact konden hebben. Zelf had ik erg veel aan die contacten. Later werd ik ook bestuurslid van de NVA.

En op dit moment – kinderen het huis uit, drukke baan, en als hobby zingen – ben ik voorzitter van het koor waar ik in zing. Het is leuk werk en kost niet zoveel tijd.

Ik denk dat bijna iedereen die zo zijn of haar leven overdenkt, er wel achterkomt dat hij of zij altijd wel vrijwilligerswerk heeft gedaan en dat je daar zelf ook veel aan had: plezier, gemak, contacten, het streven naar een betere maatschappij, kans op werk.

Kijkt allen vanaf morgen naar HELDEN en u bent morgen welkom in het Lichtruim. Zie ook www.mensdebilt.nl

advertentie
advertentie