Afbeelding
Foto: Jan Ruijne

PRIJS!

Algemeen

Column door Ike Bekking

Afgelopen vrijdag kreeg onze oudste dochter in de Jacobikerk in Utrecht haar Bull uitgereikt en wat waren we trots op ons meisje dat destijds niet eens naar de HAVO mocht en nu toch maar mooi haar studie met een universitaire Master heeft afgerond. Fijn dat talent dat toch boven komt drijven ook beloond wordt.

Gelukkig gebeurt dit ook in de literaire wereld en is de erkenning, na 30 jaar ploeteren op een zolderkamer, ineens daar. Dit overkwam Alfred Birney dit voorjaar. Hij won de Libris Literatuurprijs, één van de 125 literatuurprijzen (ja echt waar u leest het goed, daar is geen bijhouden aan) die we in Nederland kennen.

Alfred Birney met zijn boek ‘de tolk van Java’. Alfred Birney wiens eerste boek in 1987 verscheen en die na 30 jaar publiceren de Libris Literatuurprijs mocht winnen. Ik vond het mooi om van ‘dichtbij’ mee te mogen maken hoe Birney zich onderdompelde in alle aandacht en erkenning.

Want dat is waar het uiteindelijk om gaat: erkenning voor het meisje dat niet naar de HAVO mocht maar het wel in zich had maar wiens talent nog tot bloei moest komen, de schrijver die na 30 jaar en vele romans verder, op het podium staat om zijn verhaal te vertellen en uw boekverkoper…

Nu wil ik me niet meten aan de hier eerder genoemde voorbeelden maar wil ik wel even stil staan bij de Biltse Ondernemersprijs. Wat een verrassing om eind november een prijs toegekend te krijgen die eigenlijk niet bestaat.

Tijdens de verkiezing van ondernemer van het jaar viel de ‘oeuvreprijs’ mij ten deel. Hiervoor zat ik niet 30 jaar op een zolderkamertje te ploeteren maar heb ik de afgelopen jaren, slechts zeven, met verschrikkelijk veel plezier, maar ook met bloed, zweet en tranen, getracht een serieuze boekwinkel neer te zetten en binnen ons dorp bij te dragen aan een levendig en aantrekkelijk centrum. Omdat ik geloof dat het ene niet zonder het andere kan.

Met die boekhandel is het redelijk gelukt, al blijft het spannend gezien alle online ontwikkelingen. Nu het centrum nog. En al ligt dat grotendeels buiten mijn invloed: mijn ‘oeuvreprijs’ is een aanmoediging om door te gaan en mijn steentje bij te dragen aan het collectief!

Daarom nodig ik u graag uit om het aankomend weekend, ja ook op zondag, uw kerstcadeaus in uw eigen centrum te kopen. Wees loyaal, koop lokaal! Wij zullen er zijn. U toch ook?

advertentie