Trudie aan het werk in haar atelier achterin de winkel. FOTO: Astrid van Walsem
Trudie aan het werk in haar atelier achterin de winkel. FOTO: Astrid van Walsem Foto: Astrid van Walsem

Nominatie voor RecycleLAB

3 november 2017 om 17:03 Algemeen

Eigenaresse Trudie van Haaster van het RecycleLAB in de Kwinkelier begon met een klein atelier in de ruimte van de Theaterkoffer en heeft nu de hele ruimte om te vullen met haar enthousiasme en ideeën. Het RecycleLAB opende haar deuren in juli 2016 en sindsdien kleedt Trudie de winkel elke week meer aan. Wie binnen loopt voelt de persoonlijke sfeer die aanvoelt als een warme jas die iedereen past.

Bilthoven - ‘Ik verbaasde mij altijd over de hoeveelheid afval van restmateriaal dat ik overal zag. Zo zonde van al dat vakmanschap en mooie stoffen. Oude kleren zitten zo verfijnd in elkaar en is veel beter afgewerkt dan de kleding van tegenwoordig. Het is houdbaarder, want het houdt langer zijn pasvorm en lubbert niet uit na een aantal keren dragen en wassen. Ik geef dit restmateriaal een tweede leven, want al die stoffen met hun kleuren, prachtige stiksels en borduursels zijn het nog steeds waard om gezien en gedragen te worden.

In mijn modelabel Fashion Fusion maak ik kleding en accessoires van bestaand materiaal. Ik combineer hierbij stijlen uit verschillende culturen. Het resultaat is vaak een verrassend eigentijdse en milieuvriendelijke mode. En niet onbelangrijk, elk ontwerp is uniek en kenmerkt zich door een persoonlijke touch.

Dierbare stoffen

Verder werk ik met dierbare stoffen. Hiermee bedoel ik kleding met een herinnering. Heel vaak hangt er een kledingstuk in de kast die al lang niet meer gedragen wordt, maar waar geen afscheid van genomen kan worden door de herinnering aan dat ene speciale moment waarop het gedragen is. Ik kan dan bijvoorbeeld van een gedeelte van de stof een tasje vervaardigen of iets anders natuurlijk.

Zo heb ik van de kleding van opa knuffels voor de negen kleinkinderen gemaakt. Zo is opa altijd dichtbij. Een ander mooi voorbeeld is een klant die mij stoffen gaf verzameld uit vier generaties en mij de opdracht gaf hier iets persoonlijks van te maken. Het is een applicatie in de vorm van een levensboom geworden die is genaaid op een achterkant van een jasje.’

Verrassing
‘Ik barst nog van de ideeën zowel voor ontwerpen als voor de winkel. Er is zoveel mogelijk. Ik heb mijzelf als doel gesteld om duurzaamheid uit de grijze sokkenwereld te trekken. Ik noem het zelf duurzaamheid met een toefje hip.
Het mooiste compliment is dat ik door de mensen ben voorgedragen voor duurzaamste ondernemer van De Bilt. Het was dan ook een grote verrassing toen de jury op de stoep stond. Bij weggaan zeiden zij aangenaam verrast door de winkel te zijn en dat voelde voor mij als een bevestiging dat ik op de goede weg ben.’

Biltse Ondernemer

Op 29 november 2017 vindt voor de 6de keer de uitreiking plaats van de prijs De Biltse Ondernemer van het jaar. De Biltse Ondernemer van het jaar prijs stimuleert, inspireert, viert en geeft bekendheid aan het succesvol ondernemerschap in de gemeente De Bilt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie