Frank van Haaren met zijn boek tijdens het Benefiet-diner in Soest. FOTO: Els van Stratum
Frank van Haaren met zijn boek tijdens het Benefiet-diner in Soest. FOTO: Els van Stratum

Frank streeft naar kosteloze zorg en hulp voor iedereen

19 oktober 2017 om 10:31 Algemeen

Hij fietste in 2014 ruim 2500 km naar Santiago de Compostella. Frank van Haaren, Shiatsu-therapeut en ontstressdeskundige in Bilthoven had een duidelijk doel voor ogen. Hij wilde tijdens zijn tocht ervaren hoe het zou zijn om zonder geld op zak hulp te ontvangen en hoe mensen hierop zouden reageren.

Bilthoven – “Geld speelt een enorm grote rol in onze maatschappij. Alles kost geld, dus ook zorg. Terwijl dat juist iets is dat je vanzelfsprekend kosteloos zou moeten krijgen”, aldus Frank. De ervaringen die hij tijdens zijn 40 dagen durende reis op deed, veranderde zijn leven totaal.

Kosteloze zorg

Frank werkte een aantal jaren in Zuid-Afrika, waar hij kosteloos mensen in de sloppenwijken middels massages leerde om het immuunsysteem te stimuleren. Na terugkomst in Nederland werd hij direct geconfronteerd zich te melden bij een zorgverzekeraar om een zorgverzekering af te sluiten. Hij ging werken in een gezondheidscentrum. Frank: “Ik kon mensen helpen, daar deed ik het voor. In die periode kwam ik in contact met client Annie. De behandelingen die ik haar gaf waren succesvol, het ging steeds beter met haar. Meer behandelingen waren echter nodig. Via haar zorgverzekeraar kreeg ze maar een beperkt aantal behandelingen vergoed.’’

Annie opende letterlijk mijn ogen. Er moest iets totaal anders en dan vooral in het zorgsysteem. De fietstocht en mijn daar opgedane ervaringen volgden. Eigenlijk zou iedereen met elkaar om moeten gaan als tijdens mijn tocht. Ik hielp onderweg mensen met spierpijn middels massages, werkte als ober en deed opruimwerk in ruil voor eten en een slaapplek. Het ‘voor wat, hoort wat principe’, maar dan zonder geld dus. Het was voor mijzelf een enorm leerproces. Vragen om hulp is iets dat niet in mijn aard zit. Ik heb mezelf hier overheen gezet en het wel gedaan”.

Frank kwam terug als een ander mens en richtte zijn eigen praktijk en het ‘Annie-Fonds’ op. “Een pot met geld waaruit mensen zoals ‘Annie’ de hulp krijgen die ze nodig hebben”. Afgelopen vrijdag vond in Soest een benefietdiner plaats. De opbrengst van het diner gaat naar het Annie-Fonds.

Foto & tekst door Els van Stratum

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie