Veertien jaar geleden begon Ad Boer met zijn verzamling ansichtkaarten en zijn fotocollectie. FOTO: Astrid van Walsem
Veertien jaar geleden begon Ad Boer met zijn verzamling ansichtkaarten en zijn fotocollectie. FOTO: Astrid van Walsem Foto: Astrid van Walsem

Oude ansichtkaarten van Bilthoven

28 september 2017 om 08:08 Algemeen

De groene lanen van Bilthoven met de hoge bomen aan weerszijden zijn kenmerkend voor het dorp. Het is nauwelijks voor te stellen dat dit aanzicht de laatste 100 jaar nauwelijks veranderd is. De collectie foto’s en ansichtkaarten van Ad Boer nemen je mee naar het Bilthoven van vroeger, al lijkt het alsof de tijd in de Bilthovense lanen heeft stil gestaan.

Door Astrid van Walsem

Bilthoven - Veertien jaar geleden begon Ad met het verzamelen van oude foto’s en ansichtkaarten van Bilthoven. Het leek hem leuk om tijdens het buurtfeest beelden van het vroegere straatbeeld te laten zien. Hoe zag de Overboslaan er toen uit? De laan waar Ad met zijn vrouw en twee kinderen 32 jaar geleden neerstreek. Zijn speurtocht bracht hem naar de Historische Kring waar hij mocht rondsnuffelen in het archief. Gewapend met een fototoestel ving hij de afbeeldingen in zijn digitale camera. Maar zijn nieuwsgierig hield daar niet op getuigen de historische boeken over Bilthoven die voor hem op de eettafel liggen.

‘Waar nu de golfbaan is, was vroeger het openluchtzwembad met kanovijver. Van heinde en ver kwamen hier mensen naartoe, voor een dagje, of een schoolreis of gewoon op vakantie. Fotografen wisten dit en kwamen vanuit de dorpen hierheen om de zomervreugde vast te leggen. Ze verkochten de foto’s bij sigarenwinkels en kruideniers. Dankzij hen is dit stukje geschiedenis vast gelegd.’ Het is moeilijk voorstellen dat op de plek waar de golfbaan en het Bospark nu liggen, vroeger een groot zandstrand was met natuurwater. De foto’s van Ad laten een omgeving zien die sterk lijkt op het Henschotermeer.

Om de twee jaar is er een buurtfeest in de Overboslaan waarbij ook de bewoners van de Parklaan en Hoflaan zijn uitgenodigd. Afgelopen jaar vond het feest plaats op 26 augustus. ‘Er zijn wel honderd mensen en ook voor kinderen zijn er leuke dingen te doen. Er zijn springkussens en pizza ovens. Het is echt een feest en ik probeer elke keer weer nieuw beeldmateriaal te hebben. Er is niet altijd heel veel belangstelling voor mijn kleine expositie, maar gelukkig komen er vaak wel een aantal mensen kijken. Ik vind het aardig om mensen een indruk te geven over hoe het was in De Bilt.’ Een gedeelte van de Kwinkelier was vroeger de buurt dat ‘t Jodendom werd genoemd. Een arme wijk voor handarbeiders. Kees Boeke, de oprichter van de Werkplaats, heeft er gewoond met zijn gezin. Het was een echte volksbuurt en had de naam ‘t Jodendom te danken aan het feit dat er eind 1700 een Jodenkerkhof was.’ Ad bladert door zijn mapjes met plastiek hoesjes waarin prenten en ansichtkaarten zijn gestoken. Sommige ansichtkaarten zijn beschreven in een sierlijk handschrift en nog voorzien van een authentieke postzegel. Bij andere kaarten is de postzegel voorzichtig door de vorige eigenaar verwijderd. Ad vindt zijn schatten in archieven en op Marktplaats. ‘Elk week check ik Marktplaats of er nieuw beeldmateriaal is bijgekomen. Het gebeurt ook dat mensen mij foto’s laten zien en daar maak ik dan een foto van en geef ik het origineel weer terug.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie