Jacob en Linda Beeker nemen de 1e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs in ontvangst uit handen van Sieuwke de Vries.
Jacob en Linda Beeker nemen de 1e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs in ontvangst uit handen van Sieuwke de Vries.

Jacob en Linda Beeker winnen ‘Slow Food prijs’

27 februari 2017 om 10:12 Algemeen

Soesterberg/Maartensdijk - De nieuwe pachters van boerderij De Tolboom in Maartensdijk, Jacob en Linda Beeker, hebben in Utrecht de eerste  Slow Food Stimuleringsprijs gewonnen.

Bij het fokken van Jersey melkkoeien worden stierkalfjes meestal zo snel mogelijk geslacht, maar niet bij Jacob en Linda Beeker van Jerseyvleesbestellen.nl. Zij laten Jerseystiertjes grazen op landgoederen en zo natuurlijk mogelijk groot worden. Jerseyvleesbestellen.nl staat op het punt een boerderij over te nemen op Landgoed Eyckenstein en verder te professionaliseren. Hiervoor kregen Jacob en Linda op zondag 26 februari de 1e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs uitgereikt.

Jacob en Linda Beeker namen de 1e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs in ontvangst uit handen van Sieuwke de Vries, voorzitter van Slow Food Utrecht. De prijs werd uitgereikt tijdens de Algemene Ledenvergadering op 26 februari bij De Veldkeuken in Bunnik.


Ongeveer 6 jaar geleden zijn Jacob en Linda Beeker begonnen met 2 kalfjes en vandaag de dag hebben ze zo’n 70 Jerseystiertjes (die anders na hun geboorte geëuthanaseerd worden, omdat niemand anders ze wil hebben). Jerseyrunderen zijn vooral bekend omdat van de koemelk de heerlijke Remekerkaas wordt gemaakt. Op inmiddels 40 hectare natuurgrond op landgoederen Vollenhoven, Beerschoten en Houdringe in De Bilt laten ze deze Jerseystiertjes grazen en zo natuurlijk mogelijk groot worden, met zoogkoeien, hoorns en kruiden. In de winter huren ze een stal in Eemnes en experimenteren ze met buiten overwinteren van de grotere dieren in De Bilt. Inmiddels leveren Jacob en Linda het vlees van deze dieren aan 7 biologische winkels en online aan particulieren. Allemaal vanuit een rijtjeshuis in Soesterberg. 

Pachtboerderij
Met behulp van financiering is er inmiddels voor Jacob en Linda de kans om een pachtboerderij met grond, winkel en stallen over te nemen in Maartensdijk, op Landgoed Eyckenstein. Dit is de kans waarmee Jacob en Linda in één klap het bedrijf kunnen professionaliseren en uitbreiden. Maar daar is geld voor nodig. Vandaar de Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs bestaande uit een cheque van 300 euro. Jacob en Linda hebben een mooie bestemming voor de Stimuleringsprijs van Slow Food Utrecht: een kippencaravan bij de boerderij. De kippen die hierin op stok kunnen, zullen bijdragen aan het weer gezond maken en houden van de bodem waarop de stieren straks zullen grazen. 

Farmfunding
Jacob en Linda Beeker kunnen nog extra geld gebruiken voor het realiseren van de overname van de pachtboerderij. Daarvoor worden nog mensen gezocht die een lening willen verstrekken onder de noemer Farmfunding. Dit zijn onderhandse leningen, tegen zelf een gekozen looptijd (vanaf 5 jaar) en een rentevergoeding in geld of in natura (0, 1 of 2%). 

Stimuleringsprijs
De Stimuleringsprijs van Slow Food Utrecht wordt vanaf dit jaar jaarlijks uitgereikt aan een Slow Food waardig initiatief (good, clean and fair) dat stimulering behoeft. Naast een geldprijs (1 euro per lid van Slow Food Utrecht) zorgt het bestuur van Slow Food Utrecht ook voor extra aandacht voor het initiatief in de media en binnen het netwerk van Slow Food Nederland. De tweede Stimuleringsprijs wordt uitgereikt op Terra Madre Dag op 10 december 2017 (de verjaardag van Slow Food wereldwijd). Hiervoor kunnen leden van Slow Food Utrecht tot 1 oktober geschikte professionals voordragen die werkzaam zijn in de provincie Utrecht. Denk aan boeren, tuinders, koks, bakkers of andere professionals die werkzaam zijn in de voedingssector. 

Slow Food Utrecht
Slow Food Utrecht is een lokale afdeling (convivium genoemd) van de (inter)nationale Slow Food beweging die zich inzet voor “good, clean and fair food for everyone”. Slow Food Utrecht zet zich in voor het behoud van voedselbiodiversiteit en eetcultuur in Nederland. Slow Food Utrecht organiseert workshops, excursies en proeverijen om kleinschalige producenten, koks en consumenten uit Utrecht en omgeving bij elkaar te brengen. Dankzij de bijeenkomsten krijg je meer kennis over eten en productiemethoden. Daarnaast staat genieten centraal: genieten van lekker, puur en eerlijk eten. Slowfood Utrecht is te vinden op de website van Slow Food Nederland en op Facebook.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie