Ja/Ja sticker tegen ongeadresseerd reclamedrukwerk

5 november 2021 om 14:32 Lokaal Deel je nieuws

De gemeente De Bilt wil papierverspilling tegengaan en zal daarom komend jaar de ja/ja sticker invoeren om de hoeveelheid commercieel reclamedrukwerk terug te dringen. Een voorstel hiertoe, ingediend door GroenLinks fractievoorzitter Henk Zandvliet, mede namens de fracties van PvdA en ChristenUnie, kreeg afgelopen donderdag een meerderheid in de gemeenteraad. Het is nu aan het College van B&W om het plan verder uit te werken.

Tientallen gemeenten gingen De Bilt voor en de ervaring leert dat dit bij veel huishoudens leidt tot een papierbesparing van ongeveer 30 kilo per jaar. Dat komt doordat de reclamefolders alleen nog bezorgd mogen worden bij mensen die door middel van een ja/ja sticker op de brievenbus te kennen hebben gegeven deze ook echt te willen ontvangen. Als er geen sticker op de brievenbus is aangebracht, is alleen nog de bezorging toegestaan van huis-aan-huisbladen en ongeadresseerd niet-commercieel drukwerk toegestaan.

Nogal wat mensen krijgen op dit moment wekelijks een pak folders in de brievenbus die veelal ongelezen worden weggegooid. In het beste geval belanden ze in de oud papierbak, maar in De Bilt komt nog altijd 7,3% van al het papier terecht bij het restafval. Dat betekent dat het later wordt verbrand en de kosten daarvan worden betaald via de afvalstoffenheffing. Minder folders betekent ook minder bomenkap en minder gebruik van drukinkt. De bewustwording daarover neemt toe en vandaar dat steeds meer gemeenten en nu dus ook De Bilt, kiezen voor de invoering van de ja/ja sticker.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie