Film Willems Winkel op tweede kerstdag

17 december 2021 om 11:43 Overig

Willem Godefroy zit zijn hele leven al in de boeken. Al bijna veertig jaar werkt hij bij de Universiteitsbibliotheek in Utrecht en runt in zijn vrije tijd daarnaast een tweedehands-boekenwinkeltje in De Bilt. De passie voor boeken werd hem met de paplepel ingegoten door zijn vader, die een slagerij had in De Bilt en naast antiek ook boeken verzamelde.


Behalve boekenzaak is Willems winkel een ontmoetingsplek voor een vast clubje boekliefhebbers op leeftijd. Er zit een museumconservator bij, een beroepsmuzikant en expert strips bij een veilingplatform. Het zijn vogels van diverse pluimage maar ze vinden elkaar door een gedeelde passie voor het boek. Ze drinken een kopje koffie, plagen elkaar, praten over vroeger en natuurlijk over boeken. Als het erop aankomt helpen ze elkaar ook.

Willem heeft schik van zijn winkel en de kring van boekenliefhebbers. Andere klanten blijven echter weg. Vroeger had je een levendige handel in tweedehands boeken maar ouderen willen tegenwoordig juist van hun boeken af terwijl jongeren liever digitaal lezen. Volgens Willems vrouw Mariëtte nodigt de soms dwingende aanwezigheid van de vaste klanten ook niet echt uit om de winkel te bezoeken.

Het ziet er dus niet zo goed uit voor de winkel als de film begint. Kan Willem de huur blijven betalen? Wat zou het voor de boekenvrienden betekenen als hij zijn deuren sluit? En gaat corona de genadeklap uitdelen?

Filmmaker Charlotte Govaert (zelf ook boekenliefhebber) volgde Willem en zijn boekenvrienden drie jaar lang. ‘Het is een echte feelgood-movie geworden over de passie voor boeken maar ook over omkijken naar elkaar. Willem geeft daarin het goede voorbeeld. Toen hij zelf eerder dit jaar een licht herseninfarct kreeg was de eerste gedachte van de vaste klantenkring dan ook: hoe houden we de winkel open totdat Willem voldoende hersteld is? Ze kunnen Willem niet missen, en de winkel ook niet. Die sfeer proef je in de film.’ 

De uitzending Willems Winkel is op tweede kerstdag te zien om 14.00 uur bij RTV Utrecht. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie