Lokale auteur schrijft bestseller

31 december 2021 om 17:02 Lokaal Deel je nieuws

Schrijver Ben Bouter woonde 25 jaar aan de grens met De Bilt en schreef onlangs een adembenemende roman over de vrouw van oorlogsmisdadiger Heydrich. 

Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. ‘Dat verhaal is adembenemend en verbijsterend’, schreef de recensent van Leestafel.

Dat religieuze onverdraagzaamheid toeneemt, zal niemand ontkennen. Denk maar aan Rusland, China, Turkije en de toenemende Jodenhaat. Het maakt de roman actueel, al speelt het verhaal zich af tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

“Het is februari 1942. David, een 21-jarige Bijbelonderzoeker, verlaat na een gesprek met een medegelovige, de twee-onder-een-kap woning in Nootdorp. Hij wordt meteen gearresteerd. In 1944 stuurt Himmler hem, samen met veertien geloofsgenoten, vanuit concentratiekamp Sachsenhausen naar het landgoed van Lina Heydrich. Haar man is vermoord. Tussen de Bijbelonderzoekers en Lina Heydrich ontstaat een opmerkelijke symbiose, zo lezen we op de achterkant van het omslag.

Het verhaal begint onschuldig. We ontmoeten Johannes in zijn ouderlijk huis, waar zijn streng gelovige vader naar de Bijbel leeft. De intelligente jongen begrijpt hem niet. Zoveel geweld in de Bijbel. Ook zijn moeder heeft meer vragen dan antwoorden.

“’Wat ik niet begrijp’, probeerde ze zonder op te kijken, ‘is waarom zoveel mensen moeten lijden. Kwam dat alleen maar omdat Eva van de verboden vrucht had gegeten? Hoe zie jij dat nou? Als God liefde is...’ Jaap zette als door een slang gebeten het lege glaasje met een klap op tafel. Zijn bovenlip trilde. ‘Als je niet snapt wat er in de Bijbel staat, moet je meer bidden, vrouw. Smeek de Heere om inzicht. Bid dat je bekeerd mag worden.’ Het was alles wat hij kon uitbrengen. Zo ging het bijna altijd. Vragen stellen over God was oneerbiedig.”

Johannes is niet zo volgzaam als zijn moeder. Op het gymnasium gaat er een wereld voor hem open. We lezen prachtige discussies die de jongen over zijn geloof voert. Maar hij ontdekt ook dingen over vaders rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Was vader een verrader? Hij start een serieus onderzoek.

Daarnaast volgen we een heel ander verhaal. Dat gaat over de vrouw van nazikopstuk Heydrich. 

Langzamerhand werkt Ben Bouter toe naar de connectie die Lina en Johannes blijken te hebben.

Een boek dat enorme indruk maakt en lang blijft nawerken.

De schoenen van Heydrich (248 pag.)

Uitgeverij Woensdag

ISBN97890900348957

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie