Linda te midden van haar stieren.
Linda te midden van haar stieren. Pauline Pothoven

Gewoon een eerlijk stukje vlees

26 februari 2022 om 09:37 Zakelijk

Vakvrouw Linda: We doen het met z’n allen

MAARTENSDIJK Een familiebedrijf run je niet alleen. Dat wordt al snel duidelijk wanneer ik het erf betreed van vleesveehouderij Baelde. Twee honden begroeten me enthousiast en dirigeren me richting keukentafel waar het echtpaar Baelde zit. Hun zonen kijken mee vanaf een levensgroot portret en als stralend middelpunt aan tafel zit dochter Linda. Met in haar kielzog wellicht de jongste opvolgster van het familiebedrijf, Linda’s pasgeborene.

Door Pauline Pothoven

Samen werken ze dag in, dag uit, om hun maar liefst 180 stieren van een goed leven te voorzien. Het bijzondere ras, Blonde d’Aquitaine, dankt zijn naam aan de lichte, goudbruine kleur van hun indrukwekkende torso. De stieren komen uit Frankrijk, waar de kalveren de eerste maanden van hun leven samen met mama in de wei spenderen. Wanneer ze tussen de zeven en twaalf maanden oud zijn, gaan ze op transport richting Maartensdijk. Hier groeien ze vervolgens uit tot grootse, imponerende stieren en bereiken een maximale leeftijd van achttien maanden. Vader Baelde, “Ouder moeten ze niet worden, dan wordt de structuur te grof. Ouderdom proef je”.  

Tijdens een rondleiding door de stallen vertelt Linda dat de stieren staan ingedeeld op leeftijd. In één box staan enkel beesten die ongeveer gelijk aan elkaar zijn. “Er is een duidelijke rangorde en het is van groot belang om die te handhaven om de rust te bewaren.” En rust is het ook wat Linda uitstraalt, omdat ze volledig op haar plek is tussen deze zwaargewichten. “Ik heb van jongs af aan meegewerkt in ons bedrijf en ik heb altijd geweten dat dit is wat ik wil doen en blijven doen. Met dieren werken is zo mooi, je kan ze zoveel liefde geven. En bovendien, wie heeft er nou stieren thuis?”

Om het welzijn van hun dieren een extra en officieel zetje te geven is het familiebedrijf sinds 2019 volledig dierenbeschermingproof. De stallen zijn zo ingericht om te voldoen aan de eisen van Beter Leven twee sterren. Dat betekent onder andere grotere leefruimte en dat de stieren niet op een betonrooster staan maar op hooi. Dat mensen bewuster worden van voedsel en voedselproductie merkt Linda duidelijk. “Er kwamen steeds meer mensen vragen of ze in de stallen mochten kijken en rechtstreeks bij ons een stukje vlees konden kopen. Dat kan nu. Wij hebben gewoon eerlijk vlees waar niet aan gerommeld is. Zo van de stal naar de slager en weer terug. Dat wordt gewaardeerd.” Wat Linda zelf het meest waardeert na een dag hard werken, is een rosé gebakken haasbiefstukje. Met aardappeltjes uit de oven. Aan tafel met de familie. 

Wilt u ook zo’n mooi stukje vlees bemachtigen? Kijk dan op de website: www.vleesveehouderij-baelde.nl onder het kopje bestellen.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie