Frans van Beek op Koningsdag 2021. Vanwege corona verzorgde het Oranjecomité die dag tulpen en muziek bij verzorgingstehuizen.
Frans van Beek op Koningsdag 2021. Vanwege corona verzorgde het Oranjecomité die dag tulpen en muziek bij verzorgingstehuizen. Oranjecomité De Bilt - Bilthoven

Koningsdag De Bilt en Bilthoven

26 april 2022 om 10:00 Activiteiten

‘Ook de kindervrijmarkt is bij Jagtlust’

BILTHOVEN Na twee jaar waarin Koningsdag geruisloos voorbij gleed vanwege corona, vieren we de dag morgen weer uitbundig met elkaar. Voor De Bilt en Bilthoven gebeurt dat met een nieuw tintje: alles speelt zich af op het terrein rond Jagtlust. ‘Zo voelt het nog meer als feest van verbinding.’

Door Julie Houben

Het was wel even flink aanpoten, vertelt Frans van Beek (52), voorzitter van het Oranjecomité De Bilt-Bilthoven. “We zijn pas eind januari met de organisatie begonnen omdat we toen zeker wisten dat het doorging. Maar het is gelukt. We hebben een mooi programma, waarbij alles dit jaar plaatsvindt rond Jagtlust. Ook de kindervrijmarkt. Heel leuk en ook wel een beetje spannend.”

LOGISTIEK ROND KINDERVRIJMARKT Eerste spannende factor is het weer. Alles is buiten dus een flinke partij regen zet wel een domper op de feestvreugde. Maar voor Frans van Beek is de logistiek rond de kindervrijmarkt toch de grootste uitdaging van deze Koningsdag nieuwe stijl: “De markt begint om 10 uur en kinderen mogen echt niet vóór 9 uur komen met hun spulletjes. Dan ontstaan er opstoppingen met alle vrachtwagens die de springkussens en het podium leveren. En de spullen van de Local Heroes, die ook dit jaar weer de horeca verzorgen. We hopen dat alle kinderen en hun ouders zich hier netjes aan houden. Wij wijzen iedereen bij aankomst een plekje toe.”

VERBINDING Dat het hele feest dit jaar op één locatie is, heeft twee redenen, vertelt de voorzitter: “Het is voor ons als organisatie beter te behappen. Voorheen moesten we eerst op de Hessenweg alles regelen en dan als een malle naar Jagtlust voor de middagfestiviteiten. Wij hebben maar een kleine club vrijwilligers en alles op één plek is dan wel zo efficiënt. Daar komt bij dat de gemeente aangaf dat er in deze tijd extra behoefte is aan verbinding. Dat gevoel zet je ook sterker neer als je allemaal samenkomt op één locatie.”

GRATIS ENTREE Er zijn nog meer leuke nieuwe dingen te melden, aldus Frans van Beek. “Op het veld tegenover Jagtlust is er naast het paardenconcours de hele dag sport en spel voor de kinderen, waaronder dus een aantal springkussens. Niels van Veelen van Mens De Bilt organiseert dit, dus dat komt helemaal goed. Daarnaast hebben we een aantal muziek- en dansoptredens van lokale talenten en kunnen mensen elkaar ontmoeten onder het genot van een drankje op een groot terras. Voor die drankjes moet je betalen, verder is de toegang dit jaar helemaal gratis. Wij hopen op mooi weer en dan wordt dit een geweldige dag waar we allemaal heel erg aan toe zijn na twee jaar coronamaatregelen.”

NAGENIETEN Om 10.00 uur opent kinderburgemeester Feline Lauret de Koningsdag en de kindervrijmarkt. Om 17.00 uur stoppen de activiteiten. Het terras blijft tot 20.00 uur open om nog even samen na te genieten.

Ook in de andere kernen staan er mooie activiteiten op het programma. Het wordt een prachtige Koningsdag!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie