Afbeelding
Eigen foto

SvhO 2022

25 april 2022 om 15:16 Column

Column Martin van Veelen

Wat een onduidelijke titel. Wellicht heeft u de afgelopen weken op de social media deze afkorting voorbij zien komen. De Staat van het Onderwijs is een jaarlijks document van ruim 200 pagina’s waarin de inspectie van het onderwijs op een zorgvuldige wijze de stand van zaken op dit moment weergeeft en aanbevelingen doet voor verbetering. Voor mij is dit goed om te lezen, het is immers mijn werk en ik vind dat je open moet staan voor de inzichten uit onderzoek. Een gevaar van zo’n lijvig document is dat veel mensen het niet lezen. En dat journalisten en anderen met sterke meningen de voor hen opvallende zaken stevig benadrukken en dat anderen die onderwerpen bagatelliseren en dat er weer veel over wordt gepraat, uit z’n verband wordt gerukt, daarover weer veel en langdurig wordt gediscussieerd enzovoort………

De kern van dit rapport is heel mooi weergegeven in een grafiek: Het ging met de basisvaardigheden de laatste tientallen jaren gestaag achteruit, door corona zakte de grafieklijn versneld tot een dieptepunt en dat kan de komende jaren worden hersteld. Hoe dan? Hoge en eenduidige ambities, bekwame leerkrachten, schoolleiders en bestuurder en bovendien goede randvoorwaarden. Nou dan lijkt het mij met mijn Rotterdamse roots een kwestie van: Aan de slag!

Is het hier in onze gemeente in het basisonderwijs ook zo beroerd als het gemiddelde in Nederland? Nee hoor, wees gerust, uw kinderen en kleinkinderen zitten op goede scholen en voor de meeste van de 4500 leerlingen hebben we bekwame medewerkers die hen een goede schooltijd bieden. We kunnen nog net genoeg personeel vinden, de resultaten zijn beter dan uit het rapport blijkt en de sfeer is overwegend goed. Maar het kan en moet beter, daar hebben we ieders hulp bij nodig en we moeten zoveel mogelijk samenwerken.

Een mooi voorbeeld hoe door samenwerking veel wordt bereikt. Met de scholen in onze gemeente werkten we enkele jaren geleden samen aan de goede opvang van Syrische kinderen en ook nu pakken we het voor de Oekraïense kinderen op. Zo start er een Schakelklas in WVT waar we de kinderen welkom heten, een veilige plek bieden en voorbereiden op een vervolg op een reguliere school: hier in Nederland of misschien toch in Oekraïne.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie