Uit het archief van de Stichting Sociale Raadslieden Zeist: ,,Mensen hebben nog steeds vragen over geld en recht."
Uit het archief van de Stichting Sociale Raadslieden Zeist: ,,Mensen hebben nog steeds vragen over geld en recht." Rinus van Denderen

Stichting Sociaal Raadslieden bestaat 50 jaar

16 maart 2023 om 15:30 Historie

ZEIST De Stichting Sociaal Raadslieden Zeist en Omstreken bestaat vijftig jaar. Al een halve eeuw worden burgers  geholpen met vragen op het gebied van geld en recht. De behoefte aan hulp bij het vinden van de juiste regelingen en voorzieningen is er al vanaf de oprichting in 1972. Ook toen was voor een groep mensen de samenleving te ingewikkeld. En dat is nog steeds zo.

De belangrijkste conclusie van vijftig jaar hulpverlening? ,,In essentie is er niets veranderd, mensen die vragen hebben over geld en recht zijn er nog steeds”, vertelt Anita van Soest, coördinator van de Stichting Sociaal Raadslieden in Zeist. ,,Wetten en regels zijn met elkaar verweven. De complexiteit blijft in al die jaren toenemen. Daarnaast wordt alles steeds meer digitaal. Voor mensen die niet of minder digitaal vaardig zijn is dit een groot probleem. We zien afgelopen jaren een stijging in het aantal hulpvragen. Gelukkig is er vanuit lokale en rijksoverheid veel aandacht voor rechtsbescherming van burgers. Wij kregen extra geld om aan de toenemende vraag te voldoen en inwoners tijdig te helpen. Zo konden wij ons team uitbreiden. In april start er een nieuwe sociaal raadsvrouw bij onze stichting.”

Onze hulp is onafhankelijk, gratis en laagdrempelig


In het voorjaar van 1973, toen nog onder de naam Stichting Informatie Centrale Zeist, werden de deuren geopend aan de Voorheuvel in Zeist. Vijf jaar later was de stichting uitgegroeid naar twee vaste krachten en ongeveer twintig vrijwilligers. Het was al snel duidelijk dat de informatiecentrale voorzag in een behoefte. ‘Een wegwijzer voor al diegenen die de weg zijn kwijtgeraakt te midden van regelingen, voorzieningen, mogelijkheden en onmogelijkheden in de maatschappij’, zo lezen we terug in krantenartikelen uit die tijd. Aan het begin van de jaren negentig sloot de stichting zich aan bij de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden, nadat de naam in april 1989 was veranderd in Stichting Sociaal Raadslieden. In oktober 2002 vierde de stichting haar 30-jarig bestaan. Net als nu was ook toen het motto: laagdrempelig, praktisch en doelgericht.


WIRWAR AAN REGELS In 2004 volgde een verdere professionalisering, zegt Anita van Soest. ,,Inwoners kregen te maken met steeds meer wetten en regels op verschillende gebieden en de complexiteit in daarvan nam sinds een wijziging van het belastingstelsel in 2001 verder toe. Vanaf deze tijd bestonden de medewerkers uit betaalde krachten. En nog steeds zijn zij er voor mensen die door de wirwar aan regels zelf niet goed de weg weten te vinden.”

LOGO EN WEBSITE VERNIEUWD Drie jaar geleden volgde een nieuwe naamswijziging: De Stichting Sociaal Raadslieden Zeist en Omstreken. In de jaren daaraan voorafgaand werd de dienstverlening uitgebreid van de gemeente Zeist naar de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Bunnik en De Bilt. Dit voorjaar is het precies vijftig jaar geleden dat de deuren voor het eerst open gingen in Zeist. Groots gevierd wordt het niet, maar de stichting komt wel met een nieuw logo en een vernieuwde website. Voor partners zoals de gemeente, vrijwilligersorganisaties en sociale teams organiseren ze voor het einde van het jaar een minisymposium. 

Op maandag- en dinsdagochtend kunnen mensen van 09.00 tot 12.00 uur terecht op de inloopspreekuren aan de Bergweg 1 in Zeist. Zonder afspraak. Telefonisch zijn de Sociaal Raadslieden van maandag- tot en met donderdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur bereikbaar op 030-6924235.

Dit artikel wordt u aangeboden door Stichting Sociaal Raadslieden Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie