Astrid en Michel geven alvast een sneak preview van een aantal 'Stripfiguren' uit Michels werk.
Astrid en Michel geven alvast een sneak preview van een aantal 'Stripfiguren' uit Michels werk. Julie Houben

Kunst(enaar) zonder woorden: ‘Hij is nog gewoon Michel’

29 maart 2024 om 16:51 Mensen

DE BILT Wat als je opeens niet meer kunt spreken? Het overkwam Michel 15 jaar geleden. Hij kreeg afasie en moest zijn leven opnieuw vormgeven. Zo ontdekte hij zijn talent voor schilderen. Op 6 april kan iedereen zijn werk bewonderen in het H.F. Witte Centrum in De Bilt. 


Door Julie Houben

Op vakantie Het is even wennen: een interview met iemand die niet goed meer kan spreken maar wel alles begrijpt. Dat is in een notendop wat de taalstoornis afasie is. Michel Nelemaat (62) leeft er nu al 15 jaar mee, vertelt zijn goede vriendin Astrid Mook (62). Zij kwam met het plan van de tentoonstelling van Michels kleurrijke doeken en doet voor hem het woord tijdens het gesprek, waarbij hij af en toe ‘ja’ zegt als Astrid bij hem checkt of ze het goed vertelt. ‘Michel was in 2009 met vrienden op vakantie in Thailand en voelde zich niet goed. Hij ging naar het ziekenhuis met pijn in zijn hartstreek en daar werd hij meteen opgenomen. Zijn hart was nog okee, maar er was wel een bloedprop in zijn hersenen beland, zo bleek. Met als gevolg dat hij niet goed meer kon praten. Gelukkig bleek vrij snel dat dit eigenlijk ook de enige echte schade was. Hij begrijpt alles, alleen kan hij de woorden niet meer vinden om te zeggen wat hij bedoelt.’ 

Andere daginvulling Michel heeft nog geprobeerd om zijn werk als boekhouder bij KWS in Vianen te blijven doen. Astrid: ‘Het werk op zich ging nog prima. Maar als je niet kunt communiceren, wordt het toch lastig. Hij moest dus stoppen en op een andere manier zijn dagen vullen. Gelukkig kon hij naar de dagbesteding, waar hij veel creatieve dingen doet, samen met andere afasiepatiënten. En daar ontdekte hij dat hij schilderen heel erg leuk vindt.’ Michel knikt beamend.

Nooit zo’n prater Schrijven kan Michel nog wel. Tijdens het gesprek schrijft hij af en toe iets op ter verduidelijking. Bijvoorbeeld over hoe zijn dagen er nu uitzien: op maandag, dinsdag en woensdag gaat hij naar de dagbesteding, op donderdag doet hij boodschappen en daarnaast ziet hij gewoon nog zijn vrienden. Een partner of gezin heeft hij niet. ‘Astrid: Michel voetbalde sinds zijn zesde met mijn man en sindsdien zijn ze vrienden. Ik ben dus ook al jaren bevriend met hem en hij is kind aan huis bij ons. Ondanks dat hij afasie heeft, is hij nog gewoon helemaal Michel. Hij is nooit zo’n prater geweest, dus dat scheelt misschien. Met een beetje hulp van zijn gesprekspartner kan hij ook nog best goed communiceren. Zo vroeg mijn dochter me vorige week: ‘Gaat Michel zijn werk tentoonstellen?’ Dat had ze niet van mij! Dat heeft Michel haar dus toch zelf verteld, met de paar woorden die hij dan wel kan vinden en de juiste vragen van mijn dochter in dit geval.’

Iedereen welkom Die tentoonstelling was dus een spontaan idee van Astrid. ‘Zijn werken zijn echt mooi. Heel kleurrijk en divers.’ Op zaterdag 6 april van 2 tot 5 uur is iedereen welkom om Michels werk te bekijken. De locatie van de tentoonstelling is het H.F. Witte Centrum aan het Henri Dunantplein 4 in De Bilt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie