Joris Thijssen (m) laat zich graag informeren over de zonneweide.
Joris Thijssen (m) laat zich graag informeren over de zonneweide. Kay van den Ende

Tweede Kamerlid Joris Thijssen bezoekt KNMI en zonneweide

17 maart 2022 om 09:05 Natuur en milieu

DE BILT Tweede Kamerlid van de PvdA, Joris Thijssen is afgelopen vrijdag 11 maart samen met lijsttrekker Krischan Hagendoorn van PvdA De Bilt op werkbezoek geweest bij het KNMI, de zonneweide van energiecoöperatie BENG en het waterschap in De Bilt. Daar zijn de politici geïnformeerd over een waarschuwingssysteem: het zogeheten early warning centre van het KNMI. Ook hebben zij de eerste zonneweide in Nederland bezocht in gezelschap van het Hoogheemraadschap en BENG. 

Thijssen en Hagedoorn beginnen hun toer bij het KNMI in De Bilt. Het early warning centre, oftewel ewc, is een opkomend project binnen de organisatie. Daar steekt het KNMI de komende jaren veel werk in. Rubert Konijn en Robert Sluijter verzorgen namens het KNMI een presentatie over het waarschuwingssysteem. “Het idee om zo vroeg mogelijk te waarschuwen voor extreem weer is ontstaan in Parijs in 2015. De aanleiding om het systeem te ontwikkelen is de toename van het extreme weer. Voorbeelden daarvan zijn: de sneeuwstormen in februari 2021, de lange hittegolf in 2020, voor het eerst temperaturen boven de 40 graden in 2019, de droogte van 2018, de zware storm op 18 januari 2018, de hagelbui in Noord-Brabant en Limburg op 23 juni 2016”, vertelt Sluijter. De organisatie mag nu maximaal twee dagen van tevoren weerwaarschuwingen uitgeven, maar verandert dat graag naar een week vooraf. Zo is het mogelijk om de burgers meer tijd te geven om zich voor te bereiden. “Het doel is dan ook om alles zo veilig mogelijk te maken en eventuele schade te beperken. Een uitspraak die wij gebruiken is dan ook ‘Not what the weather will be, but what the weather will do’.” 

LANGER VAN TEVOREN WAARSCHUWEN

Het KNMI is ook bezig met het ontwikkelen van een waarschuwingsapp. De app is bedoeld om persoonlijk weernieuws te geven aan de hand van wat de gebruiker wil ontvangen. Zo willen zij de impact van het weer naar de burgers brengen. Na de informatieve presentatie krijgen de politici een rondleiding door de weerkamer, wat ook wel het kloppende hart van de organisatie wordt genoemd. Ze houden daar 24/7 het weer in de gaten en het is de plek waar de weersverwachtingen tot stand komen. 

TOEWERKEN NAAR ENERGIENEUTRAAL

Hierna is het de beurt aan de zonneweide bij de waterzuivering in De Bilt. Constantijn Jansen op de Haar van het Hoogheemraadschap en leden van Bilts Energie Akkoord, BENG, ontvangen de twee. Ze beginnen met achtergrondinformatie over het veld gevuld met zonnepanelen. De zonneweide is een initiatief van BENG en het Hoogheemraadschap die in 2016 is geplaatst. De zonnepanelen leveren de komende jaren 10 tot 20 procent van de benodigde elektriciteit op. In 2030 moet de gemeente energieneutraal zijn. Dat betekent dat er evenveel energie wordt opgewekt als dat er verbruikt wordt. Thijssen en Hagendoorn eindigen het bezoek met een rondleiding over de weide.

INDRUKWEKKEND 

“Ik bedank het KNMI en BENG voor de tijd die zij vandaag hadden. Het is erg belangrijk om meer bewustzijn over het klimaat te creëren bij de burgers en met dit nieuwe systeem van de KNMI kan de realisatie van het extreme weer de laatste tijd groter worden. Ook is het erg indrukwekkend om te zien hoe het KNMI het weer en klimaat steeds beter voorspelt”, aldus Thijssen. Het is geen verrassing dat de politicus een klimaatgerelateerd werkbezoek op de planning had staan. Zijn portefeuille bij de PvdA is klimaat, energie en landbouw. Ook was hij de afgelopen vier jaar directeur bij Greenpeace Nederland.

Kay van den Ende

De Bilt kent mooie instanties die zich profileren op het gebied van duurzaamheid. Dat zijn mooie voorbeelden voor de landelijke politiek. Daarom kwam Tweede Kamerlid Joris Thijssen op werkbezoek bij o.a. het KNMI.

De zonneweide levert de nodige duurzame energie op.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie