Oud-directeur Guusta van Wijk van basisschool St. Michael
Oud-directeur Guusta van Wijk van basisschool St. Michael Eigen archief met toestemming van familie

In Memoriam Guusta van Wijk

7 december 2023 om 11:45 Onderwijs

DE BILT Op 8 november 2023 overleed Guusta van Wijk, gewaardeerde oud-directeur van de Michaëlschool aan de Kerklaan. Zij was al geruime tijd ernstig ziek.

Gedurende ruim 30 jaar speelde Guusta een toonaangevende en actieve rol binnen het Biltse basisonderwijs. Geboren en getogen in Werkhoven, koos zij na haar middelbare school voor de toenmalige KLOS-opleiding tot kleuterleidster. De kennis en vaardigheden die ze daar opdeed, nam zij gedurende haar verdere loopbaan mee: zij was een onderwijsmens in hart en nieren, met specifieke aandacht voor het jonge kind, voor de ontwikkeling van creativiteit, fantasie en spelend leren.

Het begin 

Guusta werd eind jaren zeventig benoemd als hoofdleidster op De Rakkertjes, een kleuterschool onder het bestuur van Scholenstichting St. Michaël. De kleuterschool werkte toen al samen met de Michaëlschool. In 1985 werd de wet op het basisonderwijs van kracht: beide scholen gingen verder als Basisschool St. Michaël en Guusta werd daarvan directeur. Zij combineerde deze functie in de beginjaren met het werken in de kleutergroep, maar al snel bleek het directeurschap een voltijdbaan.

Er werd in die beginjaren veel van haar gevraagd: naast de onderwijskundige veranderingen, één school met een doorgaande leerlijn, moest de Michaëlschool ook bouwkundig één geheel worden. Zij heeft mede leiding gegeven aan het realiseren van een aanbouw aan de school op de Kerklaan. In de 31 jaar van haar directeurschap was dat de eerste, maar zeker niet de laatste bouwkundige aanpassing. Keer op keer bewees zij een creatief denker te zijn met een praktische inslag: zij had het talent om mensen met kennis van zaken om zich heen te verzamelen om een optimaal resultaat te bereiken. Een van de grootste uitdagingen was een verbouwing van de school in 2008, die grotendeels inpandig zou moeten plaatsvinden. Door de vondst van asbest ontstond een acuut probleem: het gebouw werd afgesloten en verschillende klassen moesten over diverse plekken in De Bilt worden verdeeld. In een later stadium werd de school in containers op het speelplein achter de school weer samengevoegd. In deze periode was Guusta er alles aan gelegen om de onrust voor kinderen, ouders en collega’s zo klein mogelijk te maken.

Betrokken en sfeermaker 

Ook bovenschools gaf Guusta blijk van haar onderwijskundige en organisatorische talenten: van 1996 tot 2006 was zij voorzitter van de Stuurgroep Weer Samen Naar School. Deze werkgroep coördineerde de integratie van leerlingen met meer specifieke onderwijsbehoeften binnen het regulier onderwijs. Ook speelde zij een actieve rol in het Biltse College van Directeuren. In de gemeente De Bilt was zij mede verantwoordelijk voor de stichting van de Regenboogschool, die het gebouw van de voormalige Buys Ballotschool betrok en in enkele jaren uitgroeide tot een volwaardige nieuwe basisschool. Guusta was in de Michaëlschool naast een kundige en betrokken directeur ook een sfeermaker. 

Legendarisch waren de festiviteiten rond het 75- en 90-jarig bestaan van de school, het jaarlijkse carnaval, de vieringen, diverse jubilea en afscheidsfeesten van collega’s, waarbij ook kinderen en hun ouders nauw betrokken werden. Zij had vaak originele ideeën, waarvoor zij zelf al een praktische en voor iedereen haalbare invulling had bedacht. Zij wist mensen te overtuigen en te inspireren met haar enthousiasme en daadkracht. 

Afscheid na 31 jaar

In december 2016 nam zij na 31 jaar afscheid als directeur tijdens een feestelijke kerstviering in een volle Michaëlkerk, waar zij te midden van leerlingen, ouders en collega’s met een symbolische gouden munt op het schoollogo werd vereeuwigd. Na nog twee jaar bovenschools werkzaamheden te hebben verricht voor Stichting Delta, ging zij in oktober 2019 met vervroegd pensioen. Guusta keek ernaar uit meer tijd te kunnen vrijmaken voor haar partner en haar gezin en voor haar vele hobby’s, waaronder het maken van reizen met de camper. Die tijd werd haar niet meer gegund. 

In de afgelopen twee jaar kampte zij met een sterk afnemende gezondheid. Ondanks haar grote mentale veerkracht en levenslust moest zij op 8 november het leven loslaten. Ze werd op 15 november, na een sfeervolle afscheidsviering, begraven op de RK-begraafplaats in Werkhoven, haar geboortedorp. 

De Michaëlschool verliest in Guusta een lieve en betrokken oud-collega, zij was een bijzondere persoonlijkheid, aan wie oud leerlingen, ouders en collega’s dierbare herinneringen bewaren. De school kijkt met grote dankbaarheid terug op alles wat zij gegeven heeft. Haar naam zal verbonden blijven met de Michaëlschool aan de Kerklaan: “De school van je leven!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie