Afbeelding

Iftarmaaltijd in de Voorhof

9 april 2024 om 15:00 Overig

DE BILT Kort na de komst van Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente namen verschillende organisaties initiatieven om hen te helpen. Zo organiseerde de protestantse kerken Nederlandse taalcafé. 

Zo ontstond er in de Voorhof in De Bilt een groep die op de woensdagochtend Nederlandse les kreeg van vrijwilligers waarna in het najaar dit werd uitgebreid met op de donderdagavonden een taalcafé, waar alleen Nederlands gesproken wordt.

In het taalcafé spreken ze alleen Nederlands

Het begon met Oekraïense vluchtelingen, maar het afgelopen jaar sloten ook vluchtelingen uit andere landen zich aan bij dit initiatief. Zo is het momenteel een mooie mengelmoes van Nederlandse vrijwilligers die lesgeven aan volwassenen uit Turkije, Syrië, Jemen en zoals gezegd Oekraïne.

Op zoek naar verbinding

Wat gaaf dat enkele Turkse mensen de rest uitnodigde om op donderdag 4 april tijdens het taalcafé lekker met elkaar te gaan eten: Iftar. Zij willen hiermee tijdens de ramadan op zoek naar verbinding tussen mensen en geloven, op zoek naar vrede en wederzijds begrip.

Donderdagavond kwamen ongeveer 40 personen naar de Voorhof. Drie Turkse mannen waren nog druk met de laatste voorbereidingen en om kwart over acht ging iedereen aan tafel, behalve de drie mannen, want die gingen bedienen. Er was ook een Iman aanwezig en een jongeman uit Utrecht van Iftarmee. 

De jonge man gaf een korte inleiding en legde de bedoeling van deze maaltijd uit. Daarna deed de Iman een gebed en sprak Marijke van Veelen (coördinator van de taallessen) ook een mooi gebed uit.

Verbinding tussen mensen en hun religies

Vervolgens was het geweldig om dit mee te maken, het eten was heerlijk en de gesprekken aan de tafels waren heel boeiend. 

De overeenkomsten zijn enorm 

Vluchtelingen uit allerlei landen, maar nu allemaal bewoners van De Bilt. Marijke: “Heel mooi om tijdens deze avond te ervaren dat we in de wereld vaak kijken naar de verschillen tussen mensen en religies. Als je goed met elkaar in gesprek gaat, blijkt dat de overeenkomsten enorm zijn!”

De Iman sloot de maaltijd af met een gebed. De jongeman vertaalde dit na afloop en eigenlijk bleek dit zo ongeveer het ‘Onze Vade’r te zijn. 

De organisatie kijkt terug op een goede avond. Een goed initiatief om vaker te doen. Iftar Mee!

Aanmelden voor taallessen

Wilt u ook Nederlands leren of kent u iemand die Nederlands wil leren? De lessen zijn gratis. U kunt contact opnemen met Taalactiviteiten in de Voorhof per e-mail: marijkevanveelen1@hotmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie