Sinds 1 januari 2022 zijn Het KunstenHuis en Bibliotheek Idea gefuseerd tot KunstenHuis Idea
Sinds 1 januari 2022 zijn Het KunstenHuis en Bibliotheek Idea gefuseerd tot KunstenHuis Idea Hans Lebbe / HLP images

“Het Lichtruim wordt centrale plek”

6 januari 2022 om 08:57 Overig

DE BILT Op 1 januari 2022 zijn het KunstenHuis en Bibliotheek Idea gefuseerd. De nieuwe organisatie heet nu KunstenHuis Idea. Met deze fusie heeft de gemeente De Bilt, maar ook Bunnik, Soest en Zeist, er een sterke culturele en sociale speler bij, die meer mogelijkheden biedt voor de inwoners. De ruim 2.000 cursisten van het KunstenHuis en de 23.000 leden van de Bibliotheek, zullen geen last ervaren van de fusie. Alle locaties van zowel het KunstenHuis als Bibliotheek Idea blijven open en functioneren zoals u dat gewend bent, echter onder een nieuwe naam.

Door Leonie Kapiteyn

Waarom is het belangrijk dat deze fusie er is gekomen? Frans Funnekotter, artistiek directeur van KunstenHuis Idea legt uit: “Het KunstenHuis en Bibliotheek Idea deden al veel dingen samen, maar daarbij was niet altijd duidelijk wie de kar trok. Met deze fusie zijn we één duidelijk aanspreekpunt. We hopen op deze manier voor De Bilt een beter samengesteld cultureel aanbod te bieden. Ook willen we onze betekenis in de samenleving vergroten”. Funnekotter benadrukt daarbij dat deze fusie geen top-down beslissing is. “Al in een vroeg stadium zijn werkgroepen gecreëerd die inhoudelijk hebben gekeken naar hoe een gezamenlijke toekomst eruit kan zien. Er is intern draagvlak voor deze fusie en dat is voor ons belangrijk”.

Het Lichtruim zal de centrale locatie voor KunstenHuis Idea worden. Zakelijk directeur van KunstenHuis Idea Rob Schouw vertelt: “‘Op dit moment heeft deze locatie, met cultureel centrum, bibliotheek en theater, geen centrale entree en is het zoeken waar je moet zijn als je er voor het eerst komt. Dat gaan we, samen met de nieuwe eigenaar van Het Lichtruim, nu eindelijk aanpakken. Er zal een receptie komen met zitgelegenheid en een bar. We willen dat iedereen zich er welkom voelt”.

Naast het transformeren van de entree zijn er nog veel meer toekomstplannen voor KunstenHuis Idea. Zo zal er onder andere meer aandacht komen voor mediawijsheid. Hierbij kunt u denken aan trainingen en onderwijs voor jongeren en ouderen op het gebied van omgaan met media. Ook staan de deuren open voor een ieder die hulp nodig heeft bij digitale zaken, zoals het installeren van de corona-check app.

Daarnaast zal de focus meer komen te liggen op taalonderwijs. “Er zullen taalhuizen worden opgezet om de laaggeletterdheid en stil analfabetisme aan te pakken. We zullen meer de wijken in gaan om te kijken waar behoefte aan is en daarop inspelen” vertelt Schouw. “Ook zullen er meer maatschappelijke projecten komen. Zo zijn we bezig met ‘Kunstexpres’. Met dat project kunnen basisschoolleerlingen die minder makkelijk aansluiting vinden in de maatschappij een jaar lang een kunstvorm naar keuze komen proberen. Ze worden daarbij begeleid door een student-maatje. We hopen hiermee iets te kunnen betekenen in hun persoonlijke ontwikkeling”. KunstenHuis Idea heeft oog voor de kwetsbaardere mensen. “We hopen een brug te slaan tussen cultuur en welzijnswerk” vertelt Funnekotter. “Zo willen we het aanbod aan activiteiten tijdens vakantieweken verder gaan ontwikkelen voor kinderen die niet op vakantie kunnen gaan”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie